УЧЕНИ: ЕФЕКТИВНОСТТА НА ВАКСИНАТА СРЕЩУ КОВИД Е ЕДИН ОТ ГЛАВНИТЕ ПРОБЛЕМИ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

Автор: 5 GmediA 08:52, 2 юни 2020

Американски епидемиолози настояха, че разработваните ваксини трябва да са ефективни поне 70%, за да могат да спрат следващата глобална пандемия от COVID-19.

"Разчетите ни показват, че предотвратяването и потискането на епидемия от SARS-CoV-2 без самоизолация и други карантинни мерки ще е възможно само, ако през първите три месеца от развитието й повече от 60% от световното население получи ваксина, чиято ефективност не е по-ниска от 70 процента. Колкото по-късно започне прилагането й, толкова по-висок трябва да е този показател ", пишат учените в електронната библиотека medRxiv.

Много научни екипи съобщиха, че са започнали вече изпитания на различни видове ваксини. Резултатите се очакват след около половин година. Бързото им масово производство ще е трудно обаче за осъществяване, а гаранции за успеха им няма.

Американските епидемиолози под ръководството на Брус Ли, професор от Нюйоркския университет, са потърсили отговор на един от най-важните въпроси, свързани с разработването на подобна ваксина: Каква трябва да е нейната ефективност?

Много учени се опасяват, че COVID-19 ще премине към сезонните заболявания, предизвиквани от сходни, но различни щамове на SARS-CoV-2. Тогава въпросът за ефективността и бързината на разработване на ваксината ще са един от главните проблеми на човечеството в обозримо бъдеще.

Според тях ваксина, защитаваща само половината от получилите я хора, ще е безполезна в борбата с новия коронавирус. Аналогично, ако ваксинацията започне половин година след началото на епидемията, тя няма да може да спре разпространението на вируса и при 100% ефективност.

Източник: БНТ

Общо гласували: 19

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
На море в чужбина
13 гласували / 68.42%
Няма да почивам
4 гласували / 21.05%
На море в България
2 гласували / 10.53%