В ЛОНДОН ТЕСТВАТ СПЕЦИАЛНА ФОРМУЛА НА ИБУПРОФЕН ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА КОРОНАВИРУС

Автор: 5 GmediA 08:38, 3 юни 2020

В Лондон стартира изпитание за лечение със специална формула на ибупрофен на тежък остър респираторен дистрес синдром (ARDS), усложнение на COVID-19.

Екип на лондонския King's College London доказва с тестове, че лекарството, което е противовъзпалително и болкоуспокояващо, може да лекува затруднения с дишането.

Надяват се, че евтиното лечение може да предпази пациентите с коронавируса от интубиране.

В тестовият процес, наречен „Liberate”, половината от пациентите ще получават ибупрофен в допълнение към обичайните грижи.

При тестовете ще се използва специална формула на ибупрофена, а не обикновените таблетки, които хората могат да си купят от аптеките.

Проучванията при животни доказват, че ибупрофенът може да облекчава синдром на остър респираторен дистрес – едно от тежките усложнения след заразяване с COVID-19.

Проф. Митул Мехта, един от специалистите в King's College London в Лондон, заяви: „Трябва да направим изпитанията, за да покажем, че доказателствата съответстват на очакванията ни”.

В началото на пандемията имаше някои опасения, че ибупрофенът може да влоши състоянието на заразените, които имат леки симптоми.

Те бяха засилени, когато френският здравен министър заяви, че приемането на нестероидни противовъзпалителни средства, като ибупрофен, може да влоши инфекцията и посъветва пациентите вместо това да приемат парацетамол.

Източник: БГНЕС, Би Би Си

Последни новини

Общо гласували: 18

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, КОЙТО ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР?
Да
9 гласували / 50%
Не
9 гласували / 50%
Не ме интересува
0 гласували / 0%