РЕСТАРТИРАТ ПЪРВЕНСТВОТО С ПУБЛИКА ПО СТАДИОНИТЕ

Автор: 5 GmediA 10:13, 3 юни 2020

Ще има феновете по българските стадиони! Още от този кръг ще има 30% публика по родните стадиони. Новината беше съобщена официално на сайта на министерството на здравеопазването.

България ще стане първата страна в Европа, която ще възобнови футболното си първенство с публика. Това стана ясно от публикувана снощи заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, с която се позволява допускането на фенове на стадионите при подновяването на сезона в Ефбет лига този петък (5 юни). 

"Днес здравният министър издаде заповед, с която, считано от 05.06.2020 г., разрешава провеждането на първенството за първа и втора професионална футболна лига пред публика, при заетост на местата до 30% от общия им капацитет и при настаняване на зрителите най-малко през 2 седалки. Издадената днес Заповед № РД-01-289/02.06.2020 г. отменя Заповед № РД-01-287 от 30.05.2020 г.", се казва в съобщението.

 

Както е известно, пандемията от COVID-19 обърка спортния живот по света, като в средата на март футболът замря почти изцяло. В петък Локомотив (Пловдив) и Етър вдигат завесата за подновяването на efbet Лига, а вечерта е дербито между Левски и Лудогорец. 

Така премиерът Бойко Борисов се вслуша в молбата на феновете и още в петък публиката ще се завърне по трибуните - на 30% от капацитета на стадиона. Тоест, 3 000 зрители на стадион за 10 000. Привържениците ще бъдат инструктирани да седят на разстояние от две седалки.

Този петък българското първенство ще стане едва третото на Стария континент, което възобновява шампионата, след тези в Германия и Сърбия. Мачовете в Бундеслигата се играят изключително при закрити врата. Така ще бъде и при рестартирането на другите топ лиги - в Англия, Испания и Италия. Първенството на сръбската Суперлига бе подновено през изминалия уикенд, също с мачове на празни стадиони. От предстоящия уикенд там ще бъдат допускани по не повече от 1000 фенове по трибуните.  

Общо гласували: 19

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
На море в чужбина
13 гласували / 68.42%
Няма да почивам
4 гласували / 21.05%
На море в България
2 гласували / 10.53%