БОЛНИЦИТЕ ПО ЧЕРНОМОРИЕТО В ОЧАКВАНЕ НА СЕЗОНА: ПОДГОТВЕНИ СА ЗА ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУС

Автор: 5 GmediA 08:37, 4 юни 2020
Източник: 5GMedia

Районните здравни инспекции (РЗИ) във Варна и Бургас съобщиха, че болничните лечебни заведения по Черноморието са подготвени да обслужват пациенти със симптоми на коронавирусна инфекция. Към тях те трябва да бъдат насочвани от персонала в хотелите, в които са отседнали, а поведението при случаи на заразени чужденци и българи трябва да е еднакво, пише "Дневник".

"Медицинската помощ на чуждестранни граждани в курортните комплекси по морето ще бъде оказвана по същия ред, както и за български граждани, като единствено източникът на финансиране е различен", каза директорът на инспекцията във Варна Дочка Михайлова. Според нея указанията за функциониране на местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения в условията на COVID-19 в България са били утвърдени още на 19 май и са предадени на министъра на туризма Николина Ангелкова. "Те са достъпни за туристическия бранш през сайта на здравното министерство, с което са съгласувани, а контролът по изпълнението им ще бъде осъществяван РЗИ - Варна", каза още Михайлова.

Тя припомни, че според изготвените инструкции, хотелиерите по Северното Черноморие, които предстои да посрещнат първите си гости, са длъжни да им осигурят при пристигане информация за най-близките лечебни заведения, и какви медицински услуги предоставя всяко от тях.

"При съмнения за коронавирусна инфекция на гост в обекта, той се изолира в предварително подготвена стая, обектът не се карантинира и се спазват препоръките на здравните власти", е записано в указанията, публикувани на сайта на здравното министерство. 

От РЗИ - Варна уточняват, че на територията на курортните комплекси по Северното Черноморие са разкрити общо 40 лечебни заведения за доболнична медицинска помощ:

"Златни пясъци" - 22
"Св. Св. Константин и Елена" - 10
Камчия - 2
Бяла - 5
Шкорпиловци - 1

На територията на шестте морски общини в Бургаска област - Царево. Созопол, Приморско, Поморие, Несебър и Бургас са регистрирани общо 772 медицински и диагностично-консултативни центрове за първична, специализирана и стоматологична помощ, съобщиха от регионалната здравна инспекция в Бургас. Това вероятно е цялата мрежа, съществуваща към момента, без да са разкривани нови центрове във връзка с разпространението на COVOD - 19.

От инспекцията в Бургас обаче уточняват, че всички управители на лечебни заведения за извънболнична медицинска помощ вече са инструктирани за работа в случаи на съмнение за симптоми на коронавирус.

"На територията на област Бургас са определени три болнични заведения, които имат денонощна готовност да извършват прием и преглед на пациенти със съмнение за инфекция, причинена от COVID-19, каза за "Дневник" директорът на РЗИ - Бургас Георги Паздеров. Към тях евентуалните пациенти ще бъдат насочвани от екипите на центровете за спешна и неотложна помощ, както и от лекарите, обслужващи морските курорти. В случай на установяване на заболяване и наложителна хоспитализация, пациентите ще бъдат настанявани в една от трите болници", каза още Паздеров.

От РЗИ - Бургас уточниха, че лечебните заведения, които имат готовност да приемат пациенти със симптоми на коронавирусна инфекция са болниците "Бургас", "Бургасмед и "Айтос".

Списъци с най-близките болници, поликлиники и лаборатории, които имат договори със здравната каса ще трябва да бъдат поставени на видно място в хотелите.

 

Общо гласували: 19

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
На море в чужбина
13 гласували / 68.42%
Няма да почивам
4 гласували / 21.05%
На море в България
2 гласували / 10.53%