СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: ГЕНА ДИМИТРОВА БЕШЕ ВЕЛИКА ПЕВИЦА И НЕОБИКНОВЕНА ЛИЧНОСТ

Автор: 5 GmediA 13:13, 11 юни 2020

Топ журналистката Соня Колтуклиева написа във Фейсбук: 

Днес стават 15 години от смъртта на Гена Димитрова. Най-великата българска оперна певица след Елена Николай.
Гена ни беше семейна приятелка, често се събирахме в дома на свекърва й леля Мария в “Лозенец”, където с Жоро се прибираха от чужбина преди да си купят друг апартамент и имота до “Киноцентъра”, надявайки се там да построят къщата на мечтите си.
Запознахме се когато аз, като стажантка във вестник “Труд”, едва успях да я склоня да ми даде интервю. Гена обичаше да се среща с хора и да разговаря, но не и да дава интервюта. Според Жоро, съпругът й, пред мен Гена е разкрила душата си - Бог знае защо, може би в този момент е изпитала вътрешна потребност за това.
Запомнила съм някои от думите на Гена, споделени на срещите ни у тях. “Никой не може да влезе в обувките на другия”; “Когато си известен - трябва да изглеждаш спретнат и усмихнат, дори когато отиваш до кварталната бакалия, не бива да разочароваш хората даже в дребните неща”; “Когато имам дълъг ангажимент в някой град, трябва да наема в хотела президентския апартамент или луксозна вила, иначе медиите ще напишат, че кариерата ми е в залез, а публичността е важна за кариерата на всеки артист”; “Ако нямах този огромен талант, който нямаше как да подминат, щяха да ме смачкат с интриги...че коя съм аз, едно селско момиче от България”.
Рядко съм виждала в живота двама съпрузи така всеотдайно и силно да се обичат, както Гена и Жоро. Странното е, че Жоро много се страхуваше от самолети, а загина в катастрофа с кола. От деня на смъртта му нататък Гена започна сякаш да гасне...спасяваха я само грижите и радостите с учениците й.

... Една сутрин рано-рано на вратата на апартамента ни настойчиво се позвъни. Отворих сънена и стресната - насреща Генчето, задъхана и почервеняла от усилието да изкачи пеша стълбите до четвъртия етаж. Беше дошла лично да ни връчи покани за концерта на учениците си. С мъжа ми бяхме благодарни, но и уплашени, защото вече знаехме, че не се чувства добре.
Наскоро след това Генчето замина за Милано и така и не излезе жива от онкологичната клиника.

У нас на почетно място винаги ще държим нейни снимки, плочи и книги. И ще скърбим! За невероятната приятелка, за изумително талантливата певица, за несломимия човек и за родолюбивата българка Гена Димитрова!

Последни новини

Общо гласували: 17

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, КОЙТО ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР?
Не
9 гласували / 52.94%
Да
8 гласували / 47.06%
Не ме интересува
0 гласували / 0%