СКАНДАЛЪТ СЪС СНИМКИТЕ ОТ РЕЗИДЕНЦИЯТА НА БЪЛГАРСКИЯ ПРЕМИЕР ВЛЕЗЕ И В СВЕТОВНИТЕ МЕДИИ

Автор: 5 GmediA 16:13, 18 юни 2020

Българският премиер Бойко Борисов обвини в сряда политическите си противници, че се опитват да подкопаят правителството му с цел блокиране интеграция на България в Европейския съюз.

61-годишният Борисов, чието трето правителство встъпи в длъжност през 2017 г., беше подложен на натиск тази седмица заради аудио файл, публикуван от някои местни медии, в който се чува глас, подобен на този на Борисов, който прави обидни забележки към шефа на парламента и заместник-министър, пише в своя статия "Ню Йорк таймс".

В емоционално изявление от централата на неговата дясноцентристка партия ГЕРБ, в сряда вечерта, Борисов заяви, че аудиото е фалшиво и го нарече "манипулация".

ПРЕМИЕРЪТ ОБВИНИ ПРЕЗИДЕНТА, ЧЕ ГО СЛЕДИ С ДРОН: НЯКОЙ ИСКА СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО, ЗА ДА ХАРЧИ МИЛИАРДИ

Той коментира и снимките, публикувани по-рано в сряда, на местен уебсайт, като ги определи като "монтаж", допълва изданието като уточнява:  На една от снимките Борисов е показан да спи до пистолет на нощно шкафче. Други снимки показват само нощното шкафче, напълнено с банкноти от по 500 евро и златни кюлчета.

Специално внимание в чуждата преса беше обърнато на отправените към президента Румен Радев обвинения, че шпионира Борисов с дрон, получен от Китай.

ДЪРЖАВНИЯТ ГЛАВА ОТГОВОРИ НА ПРЕМИЕРА: МОЯТ ДРОН ВЛИЗА В СПАЛНИ И ПЪЛНИ ЧЕКМЕДЖЕТА С ПАРИ

МИА коментира, че реакциите в България не стихват след публикуваните в публичното пространство снимки от обитаваната от премиера резиденция.

„Съпартийците на Борисов изразиха отвращение от постъпката, а онези на страната на Радев се питат, защо изобщо някой би снимал тайно българския премиер, докато спи”, пише в публикация на агенцията.

„Евроактив” припомня, че преди седмица анонимен подател предостави на медиите запис, в който глас, подобен на този на Борисов, прави цинични коментари по отношение на друг политик, признава тормоз над компания и се подиграва с премиери на някои държави от ЕС. Изданието подчертава, че записът вероятно е направен през април 2018 г.

Скандалите се разгръщат, когато Борисов е изправен пред други предизвикателства. Бившият му съюзник от ГЕРБ Цветан Цветанов обяви на 17 юни, че е напуснал партията и ще се фокусира върху нова неназована партия. По-рано този юни олигархът в изгнание Васил Божков също обяви ново политическо движение, което ще се нарича Българско лято, пише Вalkan insight.

Борисов не оспори истинността на снимката, на която той спи в държавната резиденция, но допълни, че всичко останало е постановка, организирана от неговите политически противници, пише "Ройтерс" и уточнява, че България, която е една от най-бедните страни на Европейския съюз, се надява да се присъедини към „чакалнята“ на еврозоната през юли.

Изданието цитира изказването на Борисов, че влизането в банковия съюз ще осигури строг надзор над паричните потоци и банките и ще постави категорично в евроатлантическата общност страната, известна като един от близките сателити на Съветския съюз.

Събитието съвпадна с официалното напускане на ГЕРБ от Цветан Цветанов, който заяви, че тази политическа сила се е превърнала в център на „страх, интриги и посредственост“, пише „Евроактив”.

Борисов усеща и натиска от двама олигарси, с които е в конфликт и които се крият от правосъдието зад граница – бившия банкер Цветан Василев в Сърбия и бившия „цар на лотарията” Васил Божков в Обединените арабски емирства. Божков почти непрекъснато публикува във Фейсбук обвинения за корупция на Борисов.

Премиерът заяви, че атаките срещу него са вдъхновени от чужбина, като намекна, че от това печели Русия. Причината за тези атаки е, че през юли трябва да бъдат взети „геополитически“ решения и това изнерви неговите опоненти.

Ройтерс подчертава, че въпреки обществения гняв заради ендемичната корупция в страната, популярността на Борисов нараства на фона на пандемията на коронавирус. България отчете сравнително ниски смъртни случаи от COVID-19, а две неотдавнашни проучвания на общественото мнение показаха, че неговата партия води пред съперниците си.

 

Последни новини

Общо гласували: 312

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ РАЗЧИСТВАНЕТО НА КРЪСТОВИЩАТА В СТРАНАТА ОТ ПАЛАТКИТЕ НА НЯКОИ ПРОТЕСТИРАЩИ?
Да
303 гласували / 97.12%
Не
9 гласували / 2.88%
Нямам отношение
0 гласували / 0%