АКО ПРОДАВАЧЪТ “АРТЕКС” БЪДЕ ПРИТИСНАТ ПО ЗАКОНА, ДАЛИ ЩЕ НАКИСНЕ КУПУВАЧА ЦВЕТАНОВ?

Автор: 5Gmedia , 17:00, 20 март 2019

Възможно ли е една фирма да си позволява да продава на загуба? Особено скъп продукт като апартамент в най-луксозната сграда в София, в един от най-престижните квартали? Въпросът се отнася до необичайното (не)търговско поведение на строителната компания “Артекс Инженериг” в случая с луксозния апартамент на Цветан Цветанов на столичната ул.”Латинка”8.

Както стана ясно от публикация на „Свободна Европа“ от 19 март т.г., съдържаща и разкрития на Антикоурпционния фонд, заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов си е купил през юни 2018 г. луксозен апартамент на цял етаж в страдата на годината „Летера“ в квартал “Изток”.

Жилището е от 240 квадратни метра, но заедно с двойния гараж към него, преддверие и асансьор, общата недвижима собственост достига 315 кв.м.
На база на тези данни в публикацията е изчислено, че Цветанов е платил за квадратен метър в новото си жилище 627 евро.

Според фирми за недвижими имоти, цените на апартаментите в други сгради на "Артекс" са много по-високи (над 2500 и 3000 евро на кв.м.), а в “Летера” през миналата година са били оферирани 2400 евро на кв.м..

Затова 5Gmadia пита: Каква е счетоводната себестойност на апартаментите в сградата „Летера“? Каква е счетоводната себестойност на конкретния апартамент, закупен от Цветан Цветанов?Или казано по-просто: колко е струвало на фирмата построяването на квадратен метър плюс стойността на земята?

Тъй като тези данни съществуват в счетоводната документация на фирмата, надяваме се, че КПКОНПИ и прокуратурата ще се поинтересуват да ги проверят.

По принцип има прецеденти за продажба на по-ниска цена от реалната – това се прави при силно пренаситен пазар и желание на строителя на всяка цена да се отърве от вече построени, но дълго непродадени жилища.
В София от близо три години има глад за жилища, според анализите на брокерските къщи. Особено невероятно е пък да има фирмен интерес или фирмена политика , която да допуска продажба на апартамент под себестойността му и то в най-скъпия квартал на София, в сграда супер-лукс.

Ако строителна фирма сега продава под себестойност, това би могло да означава, че се опитва да укрива ДДС и дължим корпоративен данък, което представлява наказателен състав по смисъла на закона. Ако купувачът пък сключва сделка при документално занижени цени - това би означавало, че укрива нерегламентирани доходи.

Има и трети, още по-опасен вариант: фирмата да е била заплашена или приднудена да продаде апартамент на по-ниска от реалната стойност цена. Тогава този, който я е заплашил, попада под съвсем други тежки членове на наказателна отговорност.

Затова големият въпрос в този имотен скандал е: как “Артекс Инжинеринг” ще оправдае съмнително ниската цена, която би могла да постави продавача - според съдия, консултант на 5GmediA - под ударите на чл.220 от Наказателния кодекс за сключване на неизгодна сделка. Купувачът би попаднал под ударите на закона при съучастие, доказващо общ умисъл, т.е. съзнаване, че сделката е неизгодна за продавача. Предварителна договореност може да се установи по косвени данни, но това не е много убедително. Съвсем друг е въпросът, ако “Артекс Инжинеринг” направи изявление, че фирмата е била заплашвана или изнудвана. Тогава положението на Цветан Цветанов би станало много сериозно.

Това са само хипотези в този доста скандален случай, предизвикващ огромен обществен интерес.

Бел.ред.: На снимката е Весела Мирянова, която, заедно с архитект Пламен Мирянов, е съсобственик на фирма Артекс  Инженеринг, строител на жилището на Цветанов. Тя получава наградата от националния конкурс „Сграда на годината“ 2017 г. именно за сградата „Летера“.

Последни новини

Общо гласували: 4

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, КОЙТО ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР?
Не
3 гласували / 75%
Да
1 гласували / 25%
Не ме интересува
0 гласували / 0%