ДНЕС Е МЕЖДУНАРОНИЯТ ОЛИМПИЙСКИ ДЕН. ОЧАКВА СЕ ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА МЕДАЛИТЕ ОТ ЛОНДОН 2012

Автор: 5 GmediA 13:01, 23 юни 2020

Международният олимпийски ден се чества с решение на Международния олимпийски комитет (МОК) от януари 1948 г.

Олимпиадата е най-известното международно състезание в света, в което атлети от над 200 страни и различни спортове се състезават за златни, сребърни и бронзови медали. Олимпиади се провеждат на всеки 4 години. 

Модерните олимпийски игри се подновяват през 1896 г. по идея на Пиер Дьо Кубертен, които се провеждат в Атина. Първите съвременни игри преминават с голям успех. Въпреки факта, че участие в Игрите вземат общо 241 спортисти (от 14 страни), игрите са най-голямото спортно събитие дотогава в историята, от времената на Древна Гърция. Гръцките официални власти са толкова доволни, че внасят предложение за „вечно“ провеждане на Олимпиадата в родината им Гърция. Но МОК въвежда принцип на ротация между различни държави, така че на всеки четири години игрите да сменят мястото си на провеждане.

На Игрите в Лондон през 2012 г. за първи път всяка участваща държава номинира за участие поне по една жена.

Международната агенция за допинг тестове разкри над 80 нарушения на антидопинговите правила след повторно изследване на проби от спортисти, участвали на Oлимпийските игри в Лондон през 2012 година, съобщиха от пресслужбата на агенцията.

Отбелязва се, че някои случаи ще доведат до преразпределение на олимпийските медали. Това вече се случи през 2018 година, когато представителката ни по вдигане на тежести в категория до 63 килограма Милка Манева получи сребърен медал, след като първоначално завършва на пето място, но впоследствие 3 състезателки пред нея биват уличени за злоупотреба със забранени вещества и тя завършва като олимпийска вицешампионка.

"Международната агенция за допинг тестове завърши програмата си за повторен анализ на проби от Олимпийските игри в Лондон. Бяха анализирани повече от две трети от всички проби от урина, събрани по време на Игрите, и бяха разкрити повече от 80 нарушения на антидопинговите правила, които биха позволили на Международния олимпийски комитет (МОК) да преразпредели медалите", се казва в изявление на организацията.

Последни новини

Общо гласували: 17

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, КОЙТО ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР?
Не
9 гласували / 52.94%
Да
8 гласували / 47.06%
Не ме интересува
0 гласували / 0%