ТУРИЗЪМ ПОД КАРАНТИНА: ЕС ОКАЗВА ПОДКРЕПА НА ДРУЖЕСТВА И РАБОТНИЦИ В ПОСТРАДАЛИЯ ОТ ПАНДЕМИЯТА СЕКТОР

Автор: 5 GmediA 09:17, 25 юни 2020
Източник: 5GMedia

Ограниченията за пътуване във връзка със здравната криза нанасят тежки щети на туризма, който има важен принос за европейските икономики. Очаква се приходите на хотели и ресторанти да спаднат с 50%, на туроператори и пътнически агенции - със 70%, а на организатори на круизи и авиокомпании - с 90%.

На 19 юни Парламентът прие резолюция за транспорта и туризма през 2020 г., в която призова за повече мерки за подкрепа на малките и средните предприятия, засегнати от кризата, както и за отделна бюджетна линия за помощ на сектора. Депутатите заявиха, че кризата трябва да се разглежда като възможност за превръщането на туризма в ЕС в екологично устойчив и социално отговорен.

Европа посреща най-много туристи в света, което прави ситуацията особено тежка за държави като Испания, Италия, Франция и Гърция, които зависят от туризма.

Според Световната организация по туризъм към ООН всички световни туристически дестинации са въвели временни ограничения за пътуване към 18 май в отговор на коронавируса, като 75% напълно са преустановили международния туризъм. Към средата на юни повечето страни в ЕС започват постепенно да разхлабват ограниченията.

Много пътници по целия свят имат проблеми да се завърнат по домовете си, тъй като голяма част от полетите на авиокомпании са отменени. Дружествата в сектора пък имат сериозни проблеми с ликвидността, тъй като в момента се правят малко нови резервации, а голям брой хора се опитват да си възстановят вече платените суми за анулирани пътувания или почивки.

22 милиона души работят в туристическия сектор в ЕС

Дружествата и работещите в туристическия сектор получават подкрепа от ЕС, включително с ликвидни средства, данъчни облекчения и разхлабване на правилата относно оказването на държавна помощ. Европейският съюз също така спря временно действието на правилата за летищните слотове, за да не прибягват авиокомпаниите към осъществяване на празни полети.

В същото време ЕС защитава пътниците, като актуализира насоките за гарантиране на правата на пътуващите и за пакетните пътувания. Чрез Механизма за гражданска защита на ЕС бе организирано връщането у дома на десетки хиляди европейски граждани, озовали се в чужди страни. Мерките на ЕС в подкрепа на туризма допълват мерките, които се предприемат на национално ниво.

Европейската комисия публикува на 13 май насоки и препоръки за постепенно вдигане на ограниченията в транспорта и туризма. Единен европейски подход би помогнал за по-бързото излизане от кризата и за възстановяване на възможностите за безопасно пътуване.

Туристическият сектор в ЕС
  • осигурява 9,5% от общия брутен вътрешен продукт на ЕС;
  • отговаря за 11,2% от заетостта в ЕС;
  • в него работят около 3 милиона дружества, като 90% от тях са малки или средни по размер.

ЕС трябва да разработи механизъм, за да защити работещите и дружествата в туристическия сектор и да гарантира безопасността на пътниците, заявиха депутатите в Европейския парламент в резолюция на 17 април.

Парламентарната комисия по транспорт и туризъм настоява от март за ясни и координирани действия от ЕС за излизане от кризата. Председателят на комисията Карима Дели приветства обявения на 13 май пакет от мерки и заяви: “Изключително важно е да успокоим гражданите, че туризмът и пътуванията ще бъдат възможни и безопасни тази година. Трябва да използваме кризата, за да преобразим туризма в ЕС".

На 15 май Парламентът одобри мерки за облекчаване на транспортния сектор с цел ограничаване на ефекта от кризата върху авиокомпании, жп компании, сухопътни и морски превозвачи.

Последни новини

Общо гласували: 18

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, КОЙТО ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР?
Да
9 гласували / 50%
Не
9 гласували / 50%
Не ме интересува
0 гласували / 0%