ЯПОНСКИ СУПЕРКОМПЮТЪР Е ОБЯВЕН ЗА НАЙ-БЪРЗ В СВЕТА

Автор: 5 GmediA 09:34, 25 юни 2020

Японски суперкомпютър е обявен за най-бързо в света, като победи най-близкия си американски конкурент в състезание, обикновено доминирано от Китай и САЩ.

"Фугаку", разработен от института Рикен в Кобе, постигна скорост от 416 квадрилиона операции в секунда, почти три пъти по-бързо от най-близкия си съперник в Националната лаборатория Оук Ридж в Тенеси.

Скоростта на суперкомпютрите и техният капацитет за обработка на огромно количество данни им позволява да изпълняват сложни задачи в различни области като прогнозиране на времето, дизайн на самолети, разбиване на кодове и проектиране на ядрени оръжия. "Фугаку", алтернативно наименование за планината Фуджи, вече е използван при изследвания на коронавирус, за да симулира моделите на разпръскване на малки заразени капчици. Той също така ще се използва за оценка и сравнение на ефективността на лечението на вируса. Петгодишният проект струва на японското правителство 825 милиона британски лири.

"Фугаку" е разработен за постигане на висока производителност за приложение в области, представляващи голям интерес за гражданите, и се оказа далеч най-мощният суперкомпютър в света в резултат на това “, каза Сатоши Мацуока, ръководител на Центъра за изчислителни науки Riken.

„Вярвам, че водещите информационни технологии на "Фугаку" ще се разпространят по целия свят и ще помогнат за решаването на много трудни за обществото проблеми, като например новата коронавирусна епидемия“, каза той. В тестовете "Фугаку" постигна резултат от 416 петафлопа, единица компютърна мощност, в сравнение със 149 петафлопа за подгласника - суперкомпютъра на Оук Ридж. Това е десетки милиони пъти по-бързо от най-новите смартфони.

Двугодишното класиране на 500-те най-бързи суперкомпютри е доминирано от Китай, който има 226 места, в сравнение със 114 за САЩ и 30 от Япония.

Чиповете, използвани във "Фугаку" са направени от Fujitsu, базирани на дизайни на Arm, британски дизайнер на чипове, сега собственост на Softbank, японската телекомуникационна компания.

Последни новини

Общо гласували: 17

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, КОЙТО ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР?
Не
9 гласували / 52.94%
Да
8 гласували / 47.06%
Не ме интересува
0 гласували / 0%