СВЪРЗАХА IKEA С НЕЗАКОННО ОБЕЗЛЕСЯВАНЕ В УКРАЙНА

Автор: 5 GmediA 09:54, 25 юни 2020

Ikea разследва твърденията, че дървесината, която използва в много от столовете си, е доставена от компании, обвинени в незаконно обезлесяване на местообитание за застрашен рис и кафяви мечки в украинските Карпати.

Буковите дървета, незаконно отрязани от стари гори, са били използвани за направата на някои от най-популярните продукти на търговеца на мебели, включително креслата „Терхе“, според доклад на нетърговската организация със седалище във Великобритания Earthsight. Организацията заяви, че е документирала множество нарушения на правилата, включително лесовъдите, които изсичат дървета извън разрешените им зони и секат по време на размножителния период за застрашени птици и бозайници, когато това е забранено.

VGSM, основен доставчик на Ikea, който произвежда букови столове Börje, продавани във Великобритания, е свързан с някои от предполагаемите нарушения, според Earthsight. В него се казва, че VGSM е изпълнител на дърводобив за десет обекта, където украински служители са установили незаконна сеч през 2018 г.

Продуктите на Ikea са сертифицирани като устойчиво снабдени от Съвета за управление на горите. Earthsight твърди, че одиторите, използвани от КФН, са имали „уютни отношения“ с доставчици на дърва.

Ikea каза: „Веднага започнахме да разследваме твърденията и сме поели ангажимент да се ангажираме по-нататък с Earthsight. Инициирахме независим одит на нашата верига за доставка на дърва в Украйна. Също така помолихме Assurance Services International - който е независим одитор на FSC - да проучи твърденията на доклада".

Последни новини

Общо гласували: 17

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, КОЙТО ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР?
Не
9 гласували / 52.94%
Да
8 гласували / 47.06%
Не ме интересува
0 гласували / 0%