МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ ЗАПОЧВАТ ЕЖЕДНЕВНИ ПРОТЕСТИ

Автор: 5Gmedia , 10:19, 21 март 2019

От днес медицинските сестри започват всекидневни протести. Причината - не са постигнали  споразумение с Министерство на здравеопазването за исканите увеличение на заплатите и подобряване условията на труд в сектора.

Протестът им започна на 1 март, но днес изтича 20-дневният срок, който те дадоха на здравния министър, за да набележи мерки за решаване на проблемите. Срокът изтече вчера, когато се проведе среща между двете страни.

След срещата сестрите заявиха, че не са сигурни дали МЗ ще изпълни ангажиментите си и подновяват протестите.

Пред бТВ министър Ананиев заяви, че уважава претенциите на медицинските сестри и труда, който те полагат и призна, че има голямо разминаване при формирането на заплатите на здравните служители – от минималната работна заплата до три пъти минималното възнаграждение. „Не изглежда справедливо, защото няма принципи и правила за формиране на работната заплата и това, което предложих и беше прието от протестиращите –да разработим методика, която да се прилага във всички лечебни заведения за болнична помощ”, каза Ананиев.

Министърът уточни, че не е оказван натиск от страна на директори на болници върху медицинските сестри, за да не протестират, като лично той е разговарял с директорите.

Днес медицински сестри, акушери, лаборанти и рехабилитатори ще се съберат в градове в цялата страна.

Те настояват за еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи, която да бъде в размер на две минимални работни заплати за страната.

Професионалистите по здравни грижи настояват още да има правила за допълнителните възнаграждения и почасово заплащане на нощния труд.

От рано тази сутрин пред сградата на МЗ в центъра на София бяха събрани медицински сестри. Там ще има и палатков лагер.

Синдикални и съсловни организации подкрепиха исканията на здравните специалисти и призоваха за нов диалог. Подкрепа декларира и омбудсманът Мая Манолова.

Последни новини

Общо гласували: 45

Анкета

ЩЕ ОТИДЕТЕ ЛИ ДА ПАЗАРУВАТЕ В МОЛ?
Не, опасно е от заразяване с вируса
19 гласували / 42.22%
Да, няма страшно
16 гласували / 35.56%
Да, но с маска и ръкавици
10 гласували / 22.22%