КОЛКО ВРЕМЕ Е ОТНЕЛО НА НАЙ-БОГАТИТЕ ДА НАТРУПАТ ПЪРВИЯ СИ МИЛИАРД?

Автор: 5 GmediA 12:08, 27 юни 2020
Източник: Reuters

Многомилиардна империя не се изгражда за ден, но някои хора изглежда се справят по-бързо от други. За якои от най-богатите хора в света са успели да направят първия си милиард за няколко години, докато за други това и отнело почти шест десетилетия.

Според анализ на OLBG от списъка на 100 милиардери на Forbes, човекът, направил първия си милиард най-бързо, е френско-американският предприемач, софтуерен инженер и основател на eBay Пиер Омидяр. Той е постигнал този впечатляващ успех само за три години.

Шефът на Facebook Марк Зукърбърг е трети в списъка, тъй като е работил четири години преди да влезе в клуба на „трите запетаи“.  Джеф Безос следва плътно Зукърбърг със своите пет години до спечелването на първия милиард. Съдейки по нетната стойност към момента обаче, Безос е начело с 113 милиарда щатски долара в своя актив.

Милиардерът с втората най-висока нетна стойност (98 милиарда щатски долара) е основателят на Microsoft Бил Гейтс, на когото са били необходими 12 години, за да спечели първия си милиард.

Инвестиционният ветеран Уорън Бъфет е чакал 23 години, за да спечели първия си милиард, но оттогава натрупва богатство от 67,5 милиарда долара.

Омидяр, въпреки че е спечелил първия си милиард за три години през 1998 г., има по-скромна нетна стойност спрямо своите конкуренти със своите 11 милиарда долара.

Едно е сигурно: не е лесно младежите да печелят седем цифри. Най-младият милиардер е Зукърбърг и той е на 36 години, но има на свое име 54,7 милиарда долара. Той е един от трима други милиардери на възраст под 47 години: основателят на компанията-майка на Тикток, Джан Йимин, е на същата възраст като Зукърбърг и има активи за около 16,2 милиарда долара. Тройката се допълва от шефа на китайската електронна търговия Колин Хуанг, който е на 40 години.

Хуанг заема второто място в класацията за най-бързо спечелен първи милиард след  Омидяр (заедно с Зукърбърг). Той е спечелил първия си милиард за 4 години – от 2015 до 2019 година.

Единствената австралийка в списъка е миньорският магнат Джина Ринехарт, на която са били нужни 15 години, за да спечели първия си милиард.

На Рупърт Мърдок са били необходими 35 години, за да спечели първия си милиард, но технически той е американец.

Тагнато в: милиардери

Последни новини

Общо гласували: 18

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, КОЙТО ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР?
Да
9 гласували / 50%
Не
9 гласували / 50%
Не ме интересува
0 гласували / 0%