3 МИЛИАРДА ЛЕВА СА ПЛАТИЛИ БЪЛГАРСКИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ ЗА АЕЦ "БЕЛЕНЕ"

Автор: 5 GmediA 09:03, 29 юни 2020
Източник: БГНЕС

България не е нужно да информира Европейската комисия за проекта за АЕЦ "Белене", защото процедурата е стара, обяви в ефира на БНТ енергийният министър Теменужка Петкова. Думите й идват като отговор на твърденията на експерти, както у нас, така и в Брюксел, че страната ни не е информирала за стартирането на процедурата по проекта.

"Това, което се оформи като някакъв дебат в общественото пространство, е свързано с това, че този проект на практика, той не е нов. Решението, с което е спрян строежът на АЕЦ "Белене" е стопирано и статутът на проекта е върнат такъв, какъвто е бил преди неговото спиране", обясни тя.

Петкова припомни, че проектът АЕЦ "Белене" е съобщен от тогавашния инвеститор НЕК още през февруари 2007-ма и е бил нотифициран и одобрен от ЕК през декември 2007-ма.

Теменужка Петкова бе категорична, че изборът за стратегически инвеститор за строежа на втората ни ядрена централа, не е предрешен с подписания меморандум от трима от ключовите играчи в проекта - "Росатом", "Дженерал Електрик" и "Фраматом".

Според нея пандемията е наложила известно забавяне и изоставяне от процедурата по проекта, защото всяка една от компаниите, участващи в конкурса, трябва да изпрати у нас свой представител, който да се запознае с проекта.

"Това чисто физическо присъствие към настоящия момент е невъзможно, имайки предвид ограниченията, свързани с пътуванията заради пандемията", посочи тя.

Министър Петкова бе категорична, че България няма да представя държавна гаранция за проекта, няма да сключва и дългосрочни договори за изкупуване не ел. енергия.

"Още от самото начало ние сме заявили, че при едно евентуално успешно приключване на тази процедура, българската страна ще участва единствено само с апорт на активите, които притежава във връзка с този проект. Тоест ние няма да влагаме повече финансов ресурс. Оборудването е наше, българско. 3 млрд. са инвестирани от българските данъкоплатци в този проект. Разполагаме с лицензирана площадка и има съответната инфраструктура", допълни тя.

Последни новини

Общо гласували: 19

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, КОЙТО ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР?
Не
10 гласували / 52.63%
Да
9 гласували / 47.37%
Не ме интересува
0 гласували / 0%