ДОГОВОРИХА НОВ ДИЗАЙН НА МЯРКАТА 60/40: АКЦЕНТИРА СЕ ВЪРХУ СЕЗОННИТЕ РАБОТНИЦИ

Автор: 5 GmediA 17:46, 29 юни 2020

Мярката 60/40 ще продължи да работи от 1 юли до 30 септември, обяви социалният министър Деница Сачева след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Тя ще е с нов дизайн, като се разширява обхватът на секторите, които могат да кандидатстват, предаде БНТ.

Акцентира се най-вече на хотелиерство, ресторантьорство и сезонните работници.

Социалните партньори подкрепиха проектопостановлението, което ще бъде прието в сряда от министрите.

"Това, което сме предложили в момента, с новия дизайн на мярката, от една страна действително се разширява малко обхвата на секторите, които биха могли да кандидатстват, но слагаме специален акцент върху работниците и служителите, които са в сектор хотелиерство и ресторантьорство и по специално върху сезонните работници", посочи Сачева.

Средства няма да получават работещите в селското, горското, рибното стопанство, застрахователни дейности, държавно управление.

В здравеопазването, субектите, които нямат договор със Здравната каса, ще могат да кандидатстват за компенсации - лекари по дентална медицина, кръвни и тъканни банки, частни детски ясли, частните детски градини.

Ще се изплащат 60% от осигурителния доход, но вече за месец май 2020 и 60% от дължимите осигуровки за сметка на работодателя.

Срокът за обработка на заявленията ще се увеличи от 7 на 10 дни.

"Работодателите ще могат да кандидатстват както по мярката 60 на 40, така и за компенсации от 290 лева в секторите "Пътнически превоз" и "Туризъм", това е решение на МС от миналата седмица. Общият размер на компенсациите ще е до 80%", пресметна социалният министър.

Работодатели и синдикати подкрепиха новия дизайн на мярката 60/40.

"Ако икономиката не започне да се възстановява ще се помисли за удължаване и по-ясно таргетиране на засегнатите сектори", обяви на свой ред Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

Към 25 юни безработните в България са 277 хил. души. По време на извънредното положение 78 хиляди са намерили работа.

През последните три седмици повече хора намират отколкото губят работата си - по 2 хиляди души средно на ден намират работно място.

До момента по мярката 60/40 са изплатени 114 млн. лева и така е запазена заетостта на 150 хил. души.

Плащанията ще продължат, за това има заявления за 290 хил. души от 18 хил. работодатели.

Последни новини

Общо гласували: 1

Анкета

БИХТЕ ЛИ СИ ПОСТАВИЛИ ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19?
Не
1 гласували / 100%
Да, категорично
0 гласували / 0%
Все още не съм решил(а)
0 гласували / 0%