УДЪЛЖАВАТ ИЗВЪНРЕДНАТА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА В СТРАНАТА ДО КРАЯ НА ЮЛИ

Автор: 5 GmediA 13:30, 6 юли 2020
Източник: БГНЕС

Извънредната епидемична обстановка в България се удължава с две седмици - до края на юли, съобщи здравният министър Кирил Ананиев. Решението е било обсъдено на днешно заседание на Националния оперативен щаб с премиера Бойко Борисов. Целта на решението е да се запази възможността министърът на здравеопазването да може да издава заповеди, за да се създадат условия за намаляване нивото на разпространение на коронавируса.

На областните щабове ще бъде препоръчано да ограничат масовите мероприятия, тъй като в последните седмици се наблюдава засилване на разпространението на вируса от тях.

Кирил Ананиев ще издаде заповед, в която ще определи гражданите на кои страни ще могат да влизат на територията на България, както и тези, които ще могат да влизат, но ще бъдат под 14-дневна карантина.

БЪЛГАРСКИ ЕКИП Е МНОГО БЛИЗО ДО ОТКРИВАНЕ НА ЛЕКАРСТВО СРЕЩУ COVID-19

От своя страна доц. Ангел Кунчев уточни, че без маска може да е човек, когато става въпрос за професионална изява, събитие, на което презентира, говорител е, дава пресконференция или е говорител в телевизия.

Продължаваме ежедневните сутрешни срещи при премиера и продължаваме да правим анализ за развитието на епидемичната обстановка, добави Ананиев.

Той беше категоричен, че центровете за спешна медицинска помощ са осигурени с всички необходими предпазни средства. Когато се отзоват на сигнал за пациент, за който има съмнение, че е заразен с коронавирус, те са задължени да са оборудвани, при други заболявания - не. Но винаги, когато се тръгва към съответно лице, тази информация е налична и се знае степента, в която дадения пациент е контактен на коронавирус.

На въпрос за тестовете проф. Тодор Кантарджиев уточни, че за да се приеме, че пациент е болен от коронавирус, трябва да има положителен лабораторен резултат и диагноза от лекар по епидемични показания и клинични данни. За да бъде изписан от болница или освободен от домашно лечение, пациентът трябва да има два отрицателни PCR теста.

Много често пациенти повече от месец продължават да отделят вирус, заради което се правят нови тестове. Но всеки положителен тест не се регистрира като нов случай, категоричен бе Кантарджиев, предаде БНТ. Министър Ананиев допълни, че в регистъра всеки човек влиза с уникално ЕГН и няма как да се дублира резултатът.

Ако се прави PCR тест с правилно взет материал в стандартизирана лаборатория и той е положителен, значи човек сто процента има вируса в себе си и може да заразява, каза проф. Катраджиев.

Ако днес човек е положителен, а утре отрицателен, това означава, че си положителен, добави той. Отрицателният тест означава, че не е взет добре материалът или материалът е лошо съхраняван и транспортиран, или става от недоброжелателно взимане на материал.

 

 

Последни новини

Общо гласували: 214

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ РАЗЧИСТВАНЕТО НА КРЪСТОВИЩАТА В СТРАНАТА ОТ ПАЛАТКИТЕ НА НЯКОИ ПРОТЕСТИРАЩИ?
Да
208 гласували / 97.2%
Не
6 гласували / 2.8%
Нямам отношение
0 гласували / 0%