БЪЛГАРСКИ ЕКИП Е МНОГО БЛИЗО ДО ОТКРИВАНЕ НА ЛЕКАРСТВО СРЕЩУ COVID-19

Автор: 5 GmediA 14:47, 6 юли 2020

Български екип е много близко до откриване на лекарство срещу коронавируса. Това каза на пресконференция днес здравният министър Кирил Ананиев.

Директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов уточни, че през май у нас е стартирало клинично изпитване с лекарствен продукт "Ивермектин". Екипът, възложителят и компанията-производител са български. До момента са набрани 30 пациенти. Изпитването се провежда в 9 болници у нас.

Повод за идеята е публикуване на данни през април от изследователи от Австралия, които са наблюдавали положителни резултати. България е била първата държава в ЕС, която стартира клинично изпитване, каза Кирилов. След нас за започнали Испания, Бразилия, САЩ.

"Надяваме се, че в края на месеца ще имаме първични резултати от тази група 30 пациенти. Към края на юли, началото на август ще има и повече информация", допълни Кирилов, цитиран от БНТ.

Лекарственият продукт "Ивермектин" се използва от десетки години при различни инфекции предизвикани от паразити. Важно е на този етап прилагането на този продукт да се използва при клинични изпитвания от медицински специалисти, които са наясно какви дози да се използват, за да не се получат нежелани лекарствени реакции и усложнения.

Последни новини

Общо гласували: 214

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ РАЗЧИСТВАНЕТО НА КРЪСТОВИЩАТА В СТРАНАТА ОТ ПАЛАТКИТЕ НА НЯКОИ ПРОТЕСТИРАЩИ?
Да
208 гласували / 97.2%
Не
6 гласували / 2.8%
Нямам отношение
0 гласували / 0%