РУСКИЯТ ПАТРИАРХ: ПРЕВЪРЩАНЕТО НА "СВ. СОФИЯ" В ДЖАМИЯ Е ЗАПЛАХА ЗА ХРИСТИЯНСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ

Автор: 5 GmediA 17:20, 6 юли 2020
Източник: БНР

Руският патриарх Кирил предупреди, че превръщането на музея "Св. София" в Истанбул в джамия би било заплаха "заплаха за цялата християнска цивилизация, а това означава - и за духовността ни, и историята ни."

Това се казва в цитирано от "Интерфакс" изявление на Кирил дни преди очакваното решение дали обектът от списъка на ЮНЕСКО да възвърне функциите си на джамия, каквито е имал близо 500 години след превземането на Константинопол през 15 в.

Вселенският патриарх, Гърция, Франция и Съединените щати критикуваха плановете на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, които се ползват с популярност сред част от консервативните му привърженици и (според някои проучвания) сред над половината избиратели. България все още не е взела решение на каква позиция да застане.

"Това, което може да стане със "Св. София", ще причини дълбока скръб на руския народ", се казва още в изявлението. Кремъл също призова Анкара да не забравя, че музеят е в списъка на световното културно наследство. По думите на прессекретаря на президента Владимир Путин Дмитрий Песков, цитирани от "Ройтерс", той е силно обичан от "туристи, които посещават Турция, включително за туристи от Русия, за които освен туристическата стойност той има и много дълбока, свещена духовна стойност."

Ердоган обаче предупреди, че смята всякаква критика за статута на "Св. София" за атака срещу суверенитета на Турция.

Източник: "Дневник"

Последни новини

Общо гласували: 214

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ РАЗЧИСТВАНЕТО НА КРЪСТОВИЩАТА В СТРАНАТА ОТ ПАЛАТКИТЕ НА НЯКОИ ПРОТЕСТИРАЩИ?
Да
208 гласували / 97.2%
Не
6 гласували / 2.8%
Нямам отношение
0 гласували / 0%