ATP ВНАСЯ ПРОМЕНИ В РАНКИГА НА СПОРТИСТИТЕ

Автор: 5 GmediA 12:47, 7 юли 2020

Асоциацията на професионалните тенисисти (ATP) обяви важни промени, породени от пандемията от коронавирус, които касаят класирането в световната ранглиста. Ранкинг системата вече ще обхваща 22 месеца, а не 12 месеца, както беше до момента. Точките практически ще се изчисляват на най-добрите резултати на играчите между март 2019 година и декември 2020 година.

Според ATP, преработената система за класиране има за цел да постигне следните ключови цели:

  • Осигуряване на гъвкавост и справедливост за играчите на всички нива паралелно със съкратения брой точки, налични като част от ревизирания календар за 2020 г.
  • Осигуряване на стабилност за играчите, които не могат или предпочитат да не се състезават през 2020 година, поради грижа за здравето и безопасността си.
  • Осигуряване на система, която може да се адаптира към допълнителни промени в календара, ако е необходимо.
  • Запазване принципа за защита на турнирните точки седмица по седмица през 2021 г., запазвайки мобилността на играчите в класирането.

Така класирането на играчите ще се състои от техните "Най-добри 18" резултати между март 2019 г. и декември 2020 г.

При това положение на практика ще се избегнат наказания за играчите, които няма да участват на турнирите до края на сезона, било то доброволно или заради контузия.

Известно е, че доста тенисисти са сериозно притеснени заради ситуацията с коронавирусната инфекция и в крайна сметка могат да пропуснат първите надпревари след подновяването на мачовете, което ще се случи през следващия месец. Не може да не се отбележи също, че един играч няма как да може да ползва резултатите си от един и същ турнир два пъти, макар че обхватът на ранкирането е сериозно увеличен като време.
От ATP съобщават, че временните промени в системата за класиране са направени след консултация с четирите турнира от Големия шлем и ITF. Ако сезон 2021 бъде засегнат от COVID-19, ще бъдат взети предвид допълнителни корекции в класирането.

Тагнато в: тенис , ATP

Последни новини

Общо гласували: 4

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ УПРАВЛЕНСКА КОАЛИЦИЯ МЕЖДУ „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ И БСП?
Не ме интересува
2 гласували / 50%
Не
2 гласували / 50%
Да
0 гласували / 0%