СЗО: ИМА ДОКАЗАТЕЛСТВА, ЧЕ КОРОНАВИРУСЪТ МОЖЕ ДА СЕ РАЗПРОСТРАНЯВА И ПО ВЪЗДУХА

Автор: 5 GmediA 15:36, 8 юли 2020
Източник: ВВС

Световната здравна организация призна, че има нови доказателства, че коронавирусът може да бъде разпространен по въздуха, предаде ВВС.

Ако доказателствата се потвърдят, това може да повлияе на мерките за закритите пространства.

В отворено писмо над 200 учени обвиняват СЗО в подценяване на възможността за предаване на заразата по въздух.

Досега СЗО твърдеше, че вирусът се разпространява от човек на човек чрез малки капчици от носа или устата, когато човек с коронавирус кашля, киха или говори.

В писмото си, публикувано в журнала Clinical Infectious Diseases, 239 учени от 32 държави разкриха доказателства, че летящи вирусни частици могат да инфектират хората след вдишването им. Тъй като тези по-малки издишани частици могат да вият из въздуха, учените призовават СЗО да актуализира препоръките си. Те искат да признаят доказателствата и уверяват, че това не е атака по организацията, а научен дебат.

"Искахме те да признаят доказателствата", каза Хосе Хименес, химик от Университета в Колорадо, който подписа документа, пред агенция Ройтерс.

„Това определено не е нападение срещу СЗО. Това е научен дебат, но ние смятахме, че трябва да публикуваме, защото те отказват да чуят доказателствата след много разговори с тях", каза той.

Друг подписал - проф. Бенджамин Каулинг от Хонконгския университет - заяви пред Би Би Си, че откритието има "важни последици".

Служители на СЗО предупредиха, че доказателствата са предварителни и изискват допълнителна оценка.

Тези доказателства ще трябва да бъдат внимателно оценени, но ако бъдат потвърдени, съветите за това как да се предотврати разпространението на вируса може да се наложи да се променят и могат да доведат до по-широко използване на маски и по-строго дистанциране, особено в барове, ресторанти и др. и в обществения транспорт.

Тагнато в: коронавирус , СЗО

Последни новини

Общо гласували: 312

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ РАЗЧИСТВАНЕТО НА КРЪСТОВИЩАТА В СТРАНАТА ОТ ПАЛАТКИТЕ НА НЯКОИ ПРОТЕСТИРАЩИ?
Да
303 гласували / 97.12%
Не
9 гласували / 2.88%
Нямам отношение
0 гласували / 0%