ЮНЕСКО: ПРОМЕНИ В СТАТУТА НА "СВЕТА СОФИЯ" МОГАТ ДА НАЛОЖАТ ПРЕРАЗГЛЕЖДАНЕ НА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО

Автор: 5 GmediA 11:37, 10 юли 2020

ЮНЕСКО трябва да бъде уведомена за всяка промяна в статута на истанбулския музей "Света София". "Всяка промяна може да наложи преразглеждане на статута му от Комитета за световно наследство", съобщи Организацията на обединените нации за образование, наука и култура.

Вчера гръцкият вестник „Катимерини“ съобщи, че Върховният административен съд на Турция е одобрил единодушно искането на гражданска организация музеят "Света София" в Истанбул да се превърне в джамия. Според вестникът Държавният съвет ще обяви решението си днес. Изданието допълва обаче, че последната дума за статута на „Света София“ ще имат правителството и турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

От ЮНЕСКО заявиха пред Ройтерс, че "Света София" е включена в списъка на обектите на световното културно наследство като музей и като такава има определени ангажименти и законови задължения.

"Държавата трябва да се увери, че нито една промяна не подкопава изключителната универсална стойност на обектите на нейна територия, включени в списъка", заявиха от международната организация.

 

Последни новини

Общо гласували: 312

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ РАЗЧИСТВАНЕТО НА КРЪСТОВИЩАТА В СТРАНАТА ОТ ПАЛАТКИТЕ НА НЯКОИ ПРОТЕСТИРАЩИ?
Да
303 гласували / 97.12%
Не
9 гласували / 2.88%
Нямам отношение
0 гласували / 0%