УКЛОНЧИВИ СЛОВОСЪЧЕТАНИЯ КАТО “КОЙ ЗНАЕ”, “ДАНО”, “НАДЯВАМ СЕ” ОТНЕМАТ ОТ ЕНЕРГИЯТА НИ

Автор: 5 GmediA 10:15, 11 юли 2020

“Добре е да внимаваме с думите, които използваме.

"Нямам време" скъсява живота ни. По-добре е да кажем "не отделям време" или "сега искам да свърша нещо по-важно". Така се поставяме в активна позиция и вече не сме жертва.

Уклончиви словосъчетания като "де да знам", "дано", "кой знае", "да се надяваме" отнемат от личната ни сила. Те ни вдъхват неувереност и създават у нас зависимост от някакви всемогъщи външни фактори.

Суворов мразел да му отговарят с думите "не знам". Веднъж попитал едно войниче, което стояло на пост: "Редник, колко звезди има на небето?" Войничето отговорило: "Сега ще ги преброя г-н генерал" и започнало да брои звездите. Достоен отговор от човек, който не се изживявал като незнаеща и неможеща жертва.

Прекаленото използване на учтивости като "много благодаря", "много моля", "заповядайте", "ако обичате" - казвам прекаленото им използване, а не въобще да не ги употребяваме - говори за неувереност, която затвърждаваме с всяка следваща учтива думичка. Сякаш нямаме място в този свят и изпитваме желание да се откупим или да измолим милост от околните.

И, разбира се, тежки, разпъващи ни на кръст, заявления като "трябва", "длъжен съм", "не мога". А истината е, че зад горните думи крием желанието или нежеланието си да извършим нещо. Най-често никой не ни принуждава, ние сами упражняваме принуда върху себе си и с горните думи узаконяваме тази принуда. Да, но подобни изрази изсмукват силите ни и ни окачват тежки вериги.

Нека да сме приятели на себе си, не врагове. И нека говорим истината.

Не "трябва" и "длъжен съм", а "искам". Или вместо "не мога" - "не искам".

Езикът ни изгражда или руши. Добре е да боравим внимателно с него, защото наистина "каквото сам си направиш, никой не може да ти направи".

Петър Няголов, приживе съосновател на Центъра за духовно развитие “Гайа”

Тагнато в: Петър Няголов

Последни новини

Общо гласували: 312

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ РАЗЧИСТВАНЕТО НА КРЪСТОВИЩАТА В СТРАНАТА ОТ ПАЛАТКИТЕ НА НЯКОИ ПРОТЕСТИРАЩИ?
Да
303 гласували / 97.12%
Не
9 гласували / 2.88%
Нямам отношение
0 гласували / 0%