ГЪРЦИЯ ЗАТВАРЯ ГРАНИЦИТЕ СИ ЗА БЪЛГАРСКИ ТУРИСТИ

Автор: 5 GmediA 08:42, 12 юли 2020
Източник: 5GMedia

На фона на ескалиращите числа заразени с COVID-19 у нас Гърция затвори границата си за български туристи. До 6:00 ч. сутринта в сряда Кулата-Промахонас - единственият граничен пункт, който обслужва трафика по земя към южната ни съседка (не само за българи, но и за румънци и други пътуващи), няма да пропуска преминаващи без сериозна причина, съобщи "Сега".

Гръцкото правителство реши, че от 5 юли страната ще приема туристи от България само с предварително направен в сертифицирана лаборатория PCR-тест. Тестът с негативен резултат за коронавирус трябва да бъде взет не повече от 72 часа преди пътуването, да бъде преведен на английски език и да съдържа трите имена и номер на паспорт/лична карта на пътуващия. 

Досега пътуващите се тестваха избирателно на ГКПП-Кулата за сметка на гръцката държава. 

Остaва изискването влизащите да подават задължителна декларация (Passenger Locator Form (PLF), съдържаща информация къде ще отседнат и други лични данни. Тя трябва да бъде попълнена онлайн на https://travel.gov.gr/#/ най-малко 24 часа преди да пресекат границата, а на влизане да се покаже QR кодът, удостоверяващ попълнена и приета декларация.

Към момента Гърция пропуска туристи по въздух и море, които тества избирателно на международните летища и пристанища. 

На 5 юли южната ни съседка затвори напълно границата си за туристи от Сърбия, където също коронавирусът е изпуснат от контрол. Сърби не се допускат дори след PCR тест. Ден по-късно туристи спря да пропуска и ГКПП Маказа-Нимфео, на който дотогава се минаваше само с лична карта.

Последни новини

Общо гласували: 214

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ РАЗЧИСТВАНЕТО НА КРЪСТОВИЩАТА В СТРАНАТА ОТ ПАЛАТКИТЕ НА НЯКОИ ПРОТЕСТИРАЩИ?
Да
208 гласували / 97.2%
Не
6 гласували / 2.8%
Нямам отношение
0 гласували / 0%