БУРГАЗЛИЯТА, КОЙТО ПЛУВА ПО-БЪРЗО ОТ МНОГО РИБИ

Автор: 5 GmediA 12:56, 15 юли 2020
Източник: sportsgallery.eu

Цанко Цанков записа името си със златни букви в историята на българското плуване. След повече от 14-часов плувен маратон, той сътвори историческото и първо по рода си преплуване на Бургаския залив. По този начин Цанков се превърна в българина изплувал най-дълго разстояние в открити води. Така той подобрява с почти 11 километра рекорда на Петър Стойчев, който преди 13 години преплува 34,43 километра, за да прекоси Ламанша.

„Плувам по-бързо от много риби. Тренирам по 4 часа на ден и съм усъвършенствал стила "бруст", с който ще атакувам световния рекорд по скоростно плуване в басейн".

На 22 август българският Майкъл Фелпс ще атакува световния рекорд за най-дълго разстояние, преплувано за 12 часа в басейн. В цялата история на българското състезателно плуване и маратонското ни плуване, към настоящия момент няма регистриран опит за 12-часово плуване без прекъсване в 50-метров басейн, нито реализиран успешен такъв. Тъй като мероприятието ще бъде извършено за първи път в България, при успешна реализация то ще стане част от българската и бургаска плувна история.

“Словенец държи рекорда в момента и е време той да падне в български ръце. Той е изплувал 41 километра. Бургаският залив, който преплувах миналата година, е повече от 46 километра, но и времето ми беше повече - около 14 часа", сподели пред вестника Цанков, който усилено се готви за мащабното събитие.

Началато на маратона ще бъде дадено точно в 7 ч. и 30 мин. сутринта на 22 август. То ще бъде извършено в съответствие с правилника на FINA (Световната Федерация по плувни спортове) и LEN (Европейска Федерация по плувни спортове). За допълнителна атрактивност на събитието, ще бъдат изпратени покани до всички бургаски клубове, които имат желание, да включат свои деца и картотекирани състезатели над 10-годишна възраст. Децата ще плуват паралелно с Цанко във всички останали коридори на басейна.

Месеците на самоизолация заради коронавируса не позволили на Цанко да тренира, поради което топплувецът сега наваксва ударно. Той ще плува 12 часа, без да спира, и за момент, като всяка обиколка трябва да бъде в рамките на минута и 18 секунди, за да успее да преодолее повече от заветните 41 километра.

"С дълга пръчка ще ми бъде подавана в движение чаша със специална напитка, съдържаща много полезни вещества. Те са необходими, за да се подкрепя мускулатурата и състоянието на организма. Също в движение ще я пия, но без да спирам за храна или почивка, защото е ценно време, което много трудно би се наваксало", разказа още Цанков. Точна и ясна стратегия на плуването и изразходването на силите ще бъде в основата на постигането на целта. Освен физическата особено важна е и психологическата подготовка.

"Ще мисля за моята приятелка, което ще ми дава сили и мотивация. Но мислите и концентрацията не трябва да се нарушават прекалено, за да не се излезе от ритъм", разкрива още европейският ни рекордьор.

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 13

Анкета

ЩЕ ПЪТУВАТЕ ЛИ НЯКЪДЕ ЗА ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
Не
11 гласували / 84.62%
Да, в чужбина
1 гласували / 7.69%
Да, в страната
1 гласували / 7.69%