БСП ВНЕСЕ ВОТА НА НЕДОВЕРИЕ СРЕЩУ ПРАВИТЕЛСТВОТО

Автор: 5 GmediA 14:44, 15 юли 2020
Източник: БСП

БСП  внесе в деловодството на парламента вота на недоверие срещу кабинета „Борисов 3“. Това е петият опит на опозицията да свали правителството. Вотът отново е свързан с корупцията, но този път той съвпадна и с продължаващите протести в София, а от началото на седмицата – и в редица градове на страната.

Дебатите по вота трябва да започнат не по-рано от 3 дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на предложението в деловодството на Народното събрание.

Гласуването в пленарна зала ще се проведе 24 часа след края на обсъжданията.

„Различното в този вот е, че не просто се спираме в десетките корупционни скандали, а представяме пред обществото механизмите, мрежата и пипалата, чрез които правителството на Бойко Борисов създаде паралелна държава и тя управлява истинската. Той създаде условия мафията да управлява България“, смята Нинова, цитирана от БГНЕС.

Според нея паралелна държава има няколко измерения. „Първо – в законите, които приема мнозинството, се залагат корупционни интереси на олигарси. Второ – институциите се използват за реализацията на тези интереси. Трето – назначават се хора, които да назначават и провеждат тези интереси. Четвъртият елемент на тази мрежа е абсолютната безнаказаност на виновниците на престъпления“, каза още Нинова.

„Най-важното е всеки да се определи на чия страна е“, допълни още лидерът на левицата, която за пореден път изрази подкрепата на партията ѝ за протестите на граждани в София и други градове на страната, които определи като справедливи.

Според нея предложението на премиера Борисов за общ план за стабилизация на страна е направено от страх. „БСП няма да прави общ национален план за излизане от кризата с правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Няма да правим сговор с мафиотския и олигархичен модел на страната“, категорична е Корнелия Нинова.„

Така, според Нинова, единственият изход от създалата се политическа криза е оставката на кабинета.

Лидерът на БСП призова и за справедливост за пострадалите по време на протестите момчета, за които има съмнения, че са станали жертва на полицейско насилие. „Искаме отговорност за пребитите без никаква причина млади хора“, призова още Нинова.

Последни новини

Общо гласували: 214

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ РАЗЧИСТВАНЕТО НА КРЪСТОВИЩАТА В СТРАНАТА ОТ ПАЛАТКИТЕ НА НЯКОИ ПРОТЕСТИРАЩИ?
Да
208 гласували / 97.2%
Не
6 гласували / 2.8%
Нямам отношение
0 гласували / 0%