КОЛОЕЗДАЧНАТА ОБИКОЛКА НА БЪЛГАРИЯ СЕ ЗАВРЪЩА

Автор: 5 GmediA 09:21, 23 юли 2020

След почти 3 години пауза Международната колоездачна обиколка на България се завръща. Стартът на състезанието ще бъде даден на 27 юли (понеделник) в София от 18:00 ч. пред храм паметника „Св. Ал. Невски”. Организаторите информират, че по време на надпреварата ще бъдат следвани всички противоепидемични мерки на здравните власти у нас и протоколите за действие на Международния колоездачен съюз (UCI).

Възобновяването на едно от най-старите колоездачни състезания в света става възможно след като се стигна до разпад и финансов колапс на бившия колоездачен съюз и формирането на нова федерация. По-стари от обиколката на България, която се провежда за първи път през 1924 г., са само Тур дьо Франс, Джиро д’Италия и Обиколката на Белгия.

Очаква се колоната да потегли по трасето на 67-та Обиколка на България от площад "Народно събрание" идния вторник (28 юли), като ден по-рано ще се проведе пролог пред храм паметника „Св. Ал. Невски”, за определяне на носителите на лидерските фланелки.

"Ние се опитваме, заедно с управителния съвет на БФ колоездене, да организираме това състезание, което е наистина нещо имиджово, ключово за България като цяло, не само за българското колоездене. Искаме да дадем шанс на всички български състезатели да се изявят, да премерят сили с най-добрите европейски състезатели и да го върнем в календара на световната колоездачна федерация", коментира председателят на Българската федерация по колоездене Драгомир Кузов.

В Обиколката на България се очаква да стартират 20 отбора, като половината от тях трябва да са тимове от чужбина. Състезанието ще премине през Пазарджик, Пловдив, Сливен и ще финишира на 31 юли в Бургас.

След пролога в София на 27 юли, етапите са:

28 юли: София - Боровец - Пазарджик - 128 km

29 юли: Пазарджик - Пловдив - 131 km (преминаване около язовир „Батак”)

30 юли: Пловдив - Сливен - 152 km

31 юли - ФИНАЛ: Сливен - Бургас - 111 km

Последни новини

Общо гласували: 54

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ВЪВЕЖДАНЕТО НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ МАСКИ НА ОТКРИТО В БЪЛГАРИЯ?
Да
38 гласували / 70.37%
Не
16 гласували / 29.63%