НОВИ ПРАВИЛА ВЪВ ФУТБОЛА ОТ 1-ВИ АВГУСТ

Автор: 5 GmediA 10:37, 25 юли 2020

От 1 август в сила влизат нови правила на футболната игра, а в момента българските, а и всички съдии в света се запознават с тях. Измененията и допълненията не са много, но пък има доста интересни от тях. Ето някои от най-важните и любопитни изменения.

ИГРАТА С РЪКА

В новите документи има реално уточнение къде точно е границата между ръката и тялото. Вдлъбнатината под рамото между рамото и бицепса е разделителната линия. Оттам надолу има ръка, а оттам нагоре не се счита за ръка. Основното и най-важният критерий за отсъждане на игра с ръка остава непроменен - дали ръката е в естествено положение и дали увеличава обема на тялото. Друга подробност свързана с играта с ръка е, че ако нападател случайно играе с ръка и последва гол или очевидна възможност за гол се отсъжда наружение. Тоест всяка игра с ръка в атака, след която следва голова възможност е нарушение. Ако едно невинно докосване е в центъра на терена няма да има последствия. Играта продължава. Ако се случи в или около наказателното поле и говорим за една атака, която е поне перспективна, то задължително се отсъжда пряк свободен удар.

ТРИ ЖЪЛТИ КАРТОНА В ЕДИН МАЧ?

Изменението на правилата дават такава възможност, но само за мачове, при които се стигне до изпълнение на дузпи след продължения. По новите правила всички получени до тогава картони и устни забележки отпадат и се рестартират. Така даден футболист може да получи на практика 3 жълти картона, като след третия ще получи и червен. Това може да стане при получаване на един в игровото време и още два по време на изпълнението на дузпите.

СПИРАНЕ НА ПЕРСПЕКТИВНА АТАКА

От 1 август няма да бъде задължително показването на жълт картон на футболист, който спира обещаваща атака, но съдията е пуснал авантаж или позволил бързо изпълнение на прекия свободен удар.

НАКАЗАНИЯ ЗА ВРАТАР, КОЙТО ПАЗИ ДУЗПА

Една от основните промени е свързана с картоните, които вратарите получават, пазейки 11-метров наказателен удар. По действащите правила при наказателен удар, ако вратар скъси дистанцията от 11 метра или по-просто казано излезе пред голлинията и спаси удара то той трябваше да се повтори и вратарят задължително получаваше жълт картон. Сега първото негово такова нарушение не се санкционира.

ДРУГИ ПРОМЕНИ

Състезател, който не спазва правилото за разстояние от 4 метра при съдийска топка, трябва да получи задължително жълт картон.

Вратар може да получи жълт или червен картон за "неправомерно" докосване на топката втори път след подновяване на играта, дори ако това докосване е с ръка. Ако при изпълнение на удар от вратата или свободен удар вратарят копне топката на негов съотборник и той му я върне с глава или гърди, при което вратарят хване топката, то тогава удара трябва да бъде повторен без да се налагат дисциплинарни санкции. Те се налагат, ако случаят се повтори многократно.

Тагнато в: футбол

Последни новини

Общо гласували: 312

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ РАЗЧИСТВАНЕТО НА КРЪСТОВИЩАТА В СТРАНАТА ОТ ПАЛАТКИТЕ НА НЯКОИ ПРОТЕСТИРАЩИ?
Да
303 гласували / 97.12%
Не
9 гласували / 2.88%
Нямам отношение
0 гласували / 0%