ОПАСНИТЕ МЪЛНИИ: КАКВО НЕ БИВА ДА ПРАВИМ ПРИ ГРЪМОТЕВИЧНИ БУРИ?

Автор: 5 GmediA 12:12, 27 юли 2020
Източник: skafeto

Лято е и внезапните гръмотевични бури с мълнии въобще не са рядкост. Ако сте навън, сред природата, това става още по-опасно. Затова ето няколко съвета от експерти за това как да се предпазите.

По време на гръмотевична буря не бива да палите печка на дърва и въглища и не бива да се намирате в близост до огън.

В случай на гръмотевична буря в селските райони е задължително да се затворят всички комини и отдушници, както и вратите и прозорците.

Трябва да се помни, че мълнията често удря проводниците, опънати между стълбовете. Затова по време на гръмотевична буря не бива да говорите по телефона.

Избягвайте да се доближавате до прозорци, електрическо окабеляване, гръмоотводи, улуци и антени. Ако е възможно, изключете телевизора, радиото и другите електрически уреди в дома си.

Светкавицата е особено опасна, ако почти веднага е последвана от гръм. В този случай трябва спешно да вземете предпазни мерки.

Ако гръмотевичната буря ви свари в гората, можете да се скриете край ниски храсти. Не стойте близо до високи дървета, особено до борове, дъбове и тополи, които най-много привличат мълниите.

Препоръчително е, ако сте до воден басейн, да се отдалечите от брега.

Ако сте на мотор или колело веднага слезте от него и се отдалечете на най-малко 30 метра. Потърсете естествена вдлъбнатина в земята, като седнете и обгърнете с ръце краката си.

 

Източник: БГНЕС

Последни новини

Общо гласували: 1

Анкета

БИХТЕ ЛИ СИ ПОСТАВИЛИ ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19?
Не
1 гласували / 100%
Да, категорично
0 гласували / 0%
Все още не съм решил(а)
0 гласували / 0%