МЮСЮЛМАНИТЕ ПРАЗНУВАТ КУРБАН БАЙРАМ

Автор: 5 GmediA 11:04, 31 юли 2020
Източник: Снимка: Анна-Мария Конова, бТВ

Днес мюсюлманите в България празнуват Курбан байрам.

Курбан байрамът е мюсюлмански празник на жертвоприношението в чест на приключването на хаджа, отбелязван на 10–тия ден от месец „зул хидж“ по мюсюлманския календар хиджра, в памет на жертвоприношението на пророка Ибрахим.

Самото поклонение продължава около седмица, празникът на жертвоприношението бележи една от върховните ритуални практики. Тези, които празнуват празника у дома, правят церемония, подобна на тази, която се провежда на същия ден в Мека. Първо се принася в жертва агне или други жертвени животни и месото се приготвя за хранене или като дарение на бедните. Жертвените животни се наричат още курбани – овце, кози, камили, крави и телета. Чете се специална молитва преди жертвоприношението.

Честването на празника започва с традиционна сутрешна молитва. Тази година обаче, заради пандемията от коронавирус, хората се събират не в джамиите, а на открито. 

Говорителят на Главното мюфтийство Джелал Фаик честити празника на всички мюсюлмани по света. Той обясни, че хората са наясно със заразата и се пазят. Ще се спазват и всички мерки.

У нас около 700 000 души, самоопределили се като мюсюлмани, празнуват Курбан Байрам в продължение на четири дни, съобщи бТВ.

Последни новини

Общо гласували: 339

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ РАЗЧИСТВАНЕТО НА КРЪСТОВИЩАТА В СТРАНАТА ОТ ПАЛАТКИТЕ НА НЯКОИ ПРОТЕСТИРАЩИ?
Да
325 гласували / 95.87%
Не
14 гласували / 4.13%
Нямам отношение
0 гласували / 0%