ОТНОВО ОПАШКИ НА "КУЛАТА". БЪЛГАРИ ОПИТАХА ДА НАДХИТРЯТ СИСТЕМАТА С QR КОДОВЕТЕ

Автор: 5 GmediA 11:20, 1 август 2020
Източник: 5GMedia

ГКПП „Кулата” тази сутрин осъмна с около 5-километрова колона от автомобили. Желаещите да почиват в южната ни съседка трябва да чакат по няколко часа, за да преминат границата. Това става със задължителните QR кодове.

През последните седмици българските туристи разбраха, че с код, започващ с 13, се прави неизбежно повторен тест на границата. Така туристите започнаха да пускат по няколко декларации, докато получат код с друга цифра. Гръцката страна се усети и добави и други числа в системата.

„Хората да не се опитват да надхитрят системата. Става дума за 30 секунди”, призова в предаването „Събуди се” гръцкият икономист Плутархос Маридакис.

Българските туристи носят не повече от 2-3 процента от приходите в туризма в Гърция.

„Със сърбите и другите Балкански държави общо носят до около 10% от приходите към туризма”, каза Маридакис и допълниѝ: „Поне до 15 август за българските туристи ще има задължителен PCR-тест като условие за влизане в Гърция. В зависимост как се движат нещата, после ще се види дали ще се удължи това. Силно се съмнявам обаче това с тестовете да отпадне до края на лятото".

„Балканските туристи не са единствените, които очакваме в Гърция.  Гърция залага много да остане безопасна дестинация за туристите не само за Балканите, но и за целия свят. Започват да навлизат хора от Англия и други западни държави, които са по-чувствителни към безопасността", коментира икономистът.

„Всички се надяват и на вътрешния туризъм. От август започват отпуските и големият наплив на гръцки туристи", каза още той.

Последни новини

Общо гласували: 1

Анкета

БИХТЕ ЛИ СИ ПОСТАВИЛИ ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19?
Не
1 гласували / 100%
Да, категорично
0 гласували / 0%
Все още не съм решил(а)
0 гласували / 0%