С 20% СКАЧАТ ЗАПЛАТИТЕ НА РАБОТЕЩИТЕ В ДОМОВЕ ЗА СОЦИАЛНИ УСЛУГИ, С 30% - НА СОЦИАЛНИТЕ РАБОТНИЦИ

Автор: 5 GmediA 12:34, 1 август 2020

8% е в момента безработицата в страната, а 5,4% от работещите са запазили своите места благодарение на мярката 60/40, а сега са напът да бъдат осъществени нови промени в Кодекса на труда за подобряване на състоянието на работниците. Това каза в интервю за бТВ социалният министър Деница Сачева.

Тя коментира и ситуацията с огнището на коронавирус в Дома за възрастни в Русе. Министерството е обърнало внимание на всички кметове и общини, които са основни доставчици на социални услуги за това, че през лятото не трябва да се отпускат, и домовете за настаняване трябва да спазват строг контрол на превенцията.

"В Русе наблюдаваме обстановката, ако се наложи, хората може да бъдат настанени в други места за настаняване. Ще направим проверка там, защото персоналът се оплаква от много лоши условия на труд", допълни Сачева, според която ситуацията със социалните работници се различава на много места в страната в зависимост от политиките на местната власт

В момента няма недостиг на персонал в Дома в Русе – 69 души са на работа там, 6 човека са болни, ако има недостиг, тогава ще бъдат командировани още хора.

С 20% ще бъдат увеличени заплатите на хората, които работят в домовете за социални услуги – става въпрос за 10 хиляди души. С 30% ще бъдат увеличени заплатите на социалните работници, припомни министърът.

Последни новини

Общо гласували: 18

Анкета

БИХТЕ ЛИ СИ ПОСТАВИЛИ ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19?
Не
10 гласували / 55.56%
Да, категорично
6 гласували / 33.33%
Все още не съм решил(а)
2 гласували / 11.11%