ПРОФ. ХРИСТОВА: СВРЪХРЕАКТИВНАТА ИМУННА СИСТЕМА СЪЩО ВОДИ ДО ФАТАЛЕН КРАЙ ПРИ БОЛНИ С КОРОНАВИУС

Автор: 5 GmediA 09:35, 4 август 2020

Младостта не е защита от вируса. През май месец заболеваемостта сред хората до 40-годишна възраст е 10%, през юни  - 16%, през юли 25 на 100 , т.е. нараства. Това каза проф. Ива Христова - зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести пред "Тази сутрин".

Все още сравнително по-малък процент млади хора боледуват и то често безсимптомно или с лека клиника, но има и случаи, в които се стига на съвсем млади хора до фатален край, защото се наблюдава свръхреактивна имунна система.

Организмът в стремежа си да парира вируса произвежда твърде много цитокини, които вече не принасят полза, а увреждат вътрешните органи, обясни Христова.

Според нея в частния дом за стари хора има забавяне при откриване на вируса и затова е пламнало огнището. Тя обясни и че трябва да се обърне специално внимание на служителите, за да се ограничи рискът от донасяне на коронавируса отвън.

Над 15 хиляди са настанени в домове за възрастни, те са преминали през изследване, но един тест не е достатъчен, добави проф. Христова.

Последни новини

Общо гласували: 37

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ МОН МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В УЧИЛИЩАТА?
Дори ми се струват прекалени
15 гласували / 40.54%
Да, напълно
14 гласували / 37.84%
Не, предпочитам дистанционно образование за децата си
7 гласували / 18.92%