ПРОУЧВАНЕ: ЯДЕНЕТО НА ТВЪРДЕ МНОГО ОРИЗ МОЖЕ ДА СЕ ОКАЖЕ ФАТАЛНО

Автор: 5 GmediA 17:42, 7 август 2020
Източник: Shutterstock

Учените откриха, че консумацията на много ориз увеличава риска от смърт от сърдечни заболявания поради естествено съдържащия се арсен в зърната, пише „Дейл мейл“.

Химикалът, намиращ се в ориза, многократно е свързван с болести като рак и чернодробни заболявания. В големи дози той може да доведе до смърт.

Оризът е основна храна по целия свят и на него разчитат милиони хора в развиващите се страни, за да осигурят ценни калории и хранителни вещества.

В световен мащаб е изчислено, че арсенът в ориза е виновен за над 50 000 преждевременни смъртни случаи, които могат да се избегнат годишно.  

Арсенът е токсичен химикал, който при достатъчно високи дози може да причини сериозни здравословни проблеми.  Той се съдържа естествено в ориза, а изследванията са доказали, че яденето на много ориз увеличава риска от смърт от сърдечно заболяване с шест процента.

Арсенът се среща естествено в почвата и се увеличава на места, при които за напояване са използвани хербициди на базата на арсен или вода, покрита с токсина.

Оризът е особено уязвим, тъй като арсенът имитира други химикали, които растението абсорбира чрез кореновата си система, позволявайки на токсина да заобиколи защитните сили на растението.

Изследователи от университетите в Манчестър и Салфорд изследвали консумацията на ориз в Англия и Уелс и разпространението на сърдечно-съдови заболявания, причинени от натрупването в организма на арсен.

„Изследването предполага, че 25 на сто от най-големите потребители на ориз в Англия и Уелс вероятно са изложени на по-голям риск от сърдечно-съдова смърт поради наситеност на арсен в сравнение с тези, които употребяват най-рядко ориз“, казват учените.

Според изследователите обаче са необходими по-специализирани изследвания, за да се потвърдят изводите от проучването.

Те също така подчертават, че хората не трябва да избягват да ядат ориз, тъй като той предлага много ползи за здравето поради високото си съдържание на фибри.

За предпочитане са сортове ориз, които са с ниско съдържание на арсен, като басмати, а не пълнозърнести.    

Тагнато в: ориз , арсен

Последни новини

Общо гласували: 38

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ МОН МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В УЧИЛИЩАТА?
Да, напълно
15 гласували / 39.47%
Дори ми се струват прекалени
15 гласували / 39.47%
Не, предпочитам дистанционно образование за децата си
7 гласували / 18.42%