ПРЕМИЕРЪТ В ХАСКОВО: И АЗ ИСКАМ ОСТАВКАТА НА РАДЕВ. ВСЕКИ ИСКА ОСТАВКАТА НА НЯКОЙ

Автор: 5 GmediA 12:58, 10 август 2020

"И аз искам оставката на Радев. Всеки иска оставката на някого. Палатковите лагери на протестиращите в София няма да бъдат премахнати със сила. Има процедури. Тези, които говорят за ред и законност сами трябва да спазват думите си”. Това каза в Хасково премиерът Бойко Борисов, който провери работата по гасенето на пожарите в региона, предаде кореспондентът на БГНЕС в града. 

“Гледам по протестите, – демонстрантите къртят, чупят, рушат – ами и полицаите имат майки и те ги чакат да се приберат вкъщи. Със сила нищо не става”, допълни премиерът в отговор на въпрос защо е разпоредил да не се ползва сила при антиправителствените протести.

Пред журналисти премиерът съобщи, че е дошъл да види пожара, защото “Като слушах, останах с впечатление, че е изгоряла границата, а това не е вярно. Прекрасно се справят хората, огромна територия е, военните са свършили работа”. “Най-добре е да сверяваме нещата с малките – каквото и да им кажа, те не слушат”, – така премиерът коментира вчерашната си публикация в профила си във фейсбук.

“В София така представиха пожара, все едно е прехвърлил границата и отива в Истанбул”, коментира премиерът.

Припомняме, че големи горски пожари все още бушуват на много места в страната. Бедствено положение е обявено в общините Тополовград, Харманли, Хасково и Димитровград. Усложнена е обстановката и в област Ямбол. Продължава гасенето на друг горски пожар в Русенско. Бедствено положение е обявено и в община Свиленград. Там пожарът обхвана огромна площ – над 100 000 декара. Евакуирани са жители на две населени места. Пожарът не е потушен, но е локализиран и няма опасност за населените места.

От 3 страни пожарът в Сакар е ограничен, съобщи рано сутринта директорът на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов на извънреден брифинг пред кметството в село Студена в Хасковско.

“От три страни пожарът ограничен, няма пострадали, загинали и нанесени тежки материални щети. Площта на пощара е поне 50 хиляди декара, здасегнати са сухи треви, храсти и горски масиви. Пожарът се разпространява в югозападна посока към границата. Ако не го ограничим до обяд, ще помолим за помощ от съседната територия. Те предлагат булдозери, пожарни, хора. Преди всичко обаче, нашите действия бяха свързани с това те да бъдат на тяхната си територия; към момента турски гранични власти няма да влизат в страната ни. Теренът е изключително непроходим даже и от хора.

По отношение на причините за пожара – винаги съм изтъквал човешката намеса. Но тук един от пожарите най-вероятно е възникнал от изхвърлен фас от шофьор на ТИР”, съобщи директорът на Пожарната гл. ком. Николай Николов по-рано тази сутрин.

Последни новини

Общо гласували: 32

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ МОН МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В УЧИЛИЩАТА?
Дори ми се струват прекалени
13 гласували / 40.63%
Да, напълно
11 гласували / 34.38%
Не, предпочитам дистанционно образование за децата си
7 гласували / 21.88%