ПРИЗНАНИЕ НА ИЛИАН ВАСИЛЕВ: С ГЛАСОВЕТЕ НА МАЯ МАНОЛОВА “ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ” СПЕЧЕЛИ КМЕТСКИТЕ ПОСТОВЕ В СОФИЯ

Автор: 5 GmediA 14:31, 12 август 2020
Източник: Фейсбук, Илиан Василев

И все пак и все пак. Критикувам и аз Слави, и Мая Манолова и другите от "протеста" но не забравям - голямото предизвикателство е в това да намерим път към формирането на огромно прореформаторско мнозинство което да издържи поне 3 години за да се реализират реформите, включително като премахне ВНС и промени Конституцията и разгради Системата. В този процес не може да има идеални хора и ще трябва да се научим да съжителства и работим с хора, с които имаме различия. И това е най-важното.

Гледам атакуват Николай Хаджигенов че говорил на митинг заедно с Мая Манолова. И какво от това?

И мен ме подозират във всякакви връзки. Дори ме укоряват "стерилните" десни, че съм призовал да се гласува за Мая Манолова на втория тур на изборите. А иначе как щяхме да получим гласовете и с които се избраха кметовете на ДБ. Да не се дошли от небето. Все пак елементарни логически връзки трябва да можем да правим. Както се казва ако можем да заченем, но без акт.

Уверявам ви, за да променим тази Система трябва да работим и с хора "отвътре" и "отстрани". Иначе ще се окажем като реформаторите през 2015 години - големи идеи и никакъв ресурс.

И аз намирам за гротеска, че не Слави и Мая, а Христо изведнъж стана пръв другар на "мафията" - което е чудовищна манипулация, но трябва да умеем да отделяме манипулаторите от манипулациите. Защото една от целите е именно да се раздели протеста на "наши" и "чужди" и да започнем да се нападаме взаимно кой и по-по-най заслужил или част от мафията.

Без умение да работим заедно в разграждането на модела няма да стане.

Аз за това и подкрепям всяко действие на президента в посока "анти-мафия" и "мутрите вън". Това е реалната политика, другото е запалянковски приказки по кръчмите.

За това довечера като видите на митинга Мая, Слави няма да го видите, желая му здраве, но други, които не са от вашата "кръвна" група поздравете ги. "Врагът" е невидимо задкулисието, често извън кабинетите на властта, в ВСС, в медиите Им като БНТ и Нова ТВ, а не до вас в митинга.

Ако искате дори изпийте една бира, обсъдете бъдещето, окуражете се взаимно. Не само с тези които митингуват, но и с тези, които са периферията на властта - гласуващите за тях, които са също разочаровани.

Победата е не оставката на правителство и на Гешев, а смяната на Системата - само тогава може да се гърми шампанското, макар че съм сигурен, че "героите" ще ги разпънат на кръст. Това е мисията на всеки истински реформатор - да намери формулата на успеха извън зоната си на комфорт, като съзнава че го прави за Отечеството, защото нито признание, нито слава ще последват, а корона от тръни.

Трябва да можем да печелим мнозинства в Парламента, ако трябва в два такта, първо да променим избирателните закони за да имаме електронно, машинно и гласуване по пощата, като премахнем всички условия за манипулации и вече след това променим Конституцията и законите, които крепят Системата.

Тази Система само с ум може да бъде разградена, тя е пригодена да се справя с всякакви юруши.

 

***Коментар на бившия посланик в Москва Илиан Василев във Фейсбук. Запазен е автентичният правопис на автора.

Последни новини

Общо гласували: 32

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ МОН МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В УЧИЛИЩАТА?
Дори ми се струват прекалени
13 гласували / 40.63%
Да, напълно
11 гласували / 34.38%
Не, предпочитам дистанционно образование за децата си
7 гласували / 21.88%