КОРОНАВИРУС: КОЕ ПОКРИТИЕ ЗА ЛИЦЕ РАБОТИ НАЙ-ДОБРЕ?

Автор: 5 GmediA 15:07, 12 август 2020
Източник: Скай нюз

Учени са тествали 14 различни вида покритие на лицето и са установили, че едно от тях всъщност увеличават риска от коронавирусна инфекция, пише „Скай нюз“.

Изследователи от Университета Дюк в Северна Каролина тестваха различни маски.

Авторите на проучването сравняват разпръскването на капчици от устата човек с маска и на човек без маска.

Най-малко ефективното покритие на лицето в изследването беше шалът-яка, за който бе установено, че действително увеличава риска от инфекция, като има „фракция за предаване на капчици“ 110%.

Ученият Мартин Фишер каза за CNN: „Бяхме изключително изненадани да открием, че броят на частиците, разпръснати през шала, всъщност надвишава броя на измерените частици, без да се носи маска.

"Искаме да подчертаем, че наистина насърчаваме хората да носят маски, но искаме те да носят маски, които действително действат."

А шарената кърпа, която се връзва около лицето, е на второ място по най-лоши показатели, но тя поне не увеличава риска от инфекция. На трето място по ниска ефективност е плетената маска.

Най-ефикасното покритие за лицето в проучването се оказва маска N95, без монтиран клапан за издишване, която има фракция за предаване на капки 0,1%.

Хирургическата маска е на второ място по най-добро предпазване от коронавируса. Маската от  полипропилен на трето място.

Ръчно изработените памучни покрития за лице също показаха, че се представят добре и елиминират значително количество от пръските при нормална реч.

Изследването е публикувано в списание Science.

Г-н Фишер каза: „Потвърдихме, че когато хората говорят, малки капчици се разпръскват, така че болестта може да се разпространи чрез говорене, без кашлица или кихане“.

Ерик Уестман, един от авторите на изследването, каза: „Носенето на маска е прост и лесен начин за намаляване на разпространението на COVID-19 . Около половината от инфекциите са от хора, които не проявяват симптоми и често не знаят, че са заразени. Те могат несъзнателно да разпространяват вируса, когато кашлят, кихат и просто говорят. Ако всички носеха маска, бихме могли да спрем до 99% от тези капчици, преди да стигнат до някой друг“.

Последни новини

Общо гласували: 32

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ МОН МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В УЧИЛИЩАТА?
Дори ми се струват прекалени
13 гласували / 40.63%
Да, напълно
11 гласували / 34.38%
Не, предпочитам дистанционно образование за децата си
7 гласували / 21.88%