ПО СВЕТА ПОВЕЧЕ МЪЖЕ УЧЕНИ - В БЪЛГАРИЯ ОБРАТНОТО

Автор: 5Gmedia , 14:01, 12 февруари 2019

Класация на Евростат категорично постави българските жени учени на второ място в класацията по дял на жени учени и инжинери в ЕС. Данните показват, че в общността мъжете са доминиращите в тази среда, но не такава е ситуацията в страната ни. Оказа се, че по данни на агенцията за 2017 година в България има много жени, работещи в научната сфера - цели 53%. Пред нас в класацията се нарежда само Литва, където 57% от инжинерите и учените в страната са жени.

Според Статистическия институт към ЮНЕСКО, жените в науката съставляват само една четвърт от международната научна общност. Според английския психолог Джордж-Джон Роменс умствените способности и размерът на мозъка при жените са в по-малки в сравнение с мъжете. Научното "откритие" е направено през 1887 година, без никаква реална научна основа, но дълго време е приемано като вярно твърдение. Редица научни статии доказват днес, че мъжете и жените могат да работят равнопоставено.

Друг проблем между двата пола в ЕС остава разликата в заплащането им. Оказва се, че средната заплата на жените в обществото е била с 16.3 на сто по-малка отколкото при мъжете, а в България жените печелят с 14,4 на сто по-малко от колегите си мъже.

Въпреки негативните нагласи на обществото към жените, работещи в "мъжките сфери", българските жени учени успяха да покажат на Европа, че и "слабият пол" може да се справи в света на научната дейност.

 

 

 

Последни новини

Общо гласували: 4

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, КОЙТО ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР?
Не
3 гласували / 75%
Да
1 гласували / 25%
Не ме интересува
0 гласували / 0%