ВИЦЕПРЕМИЕРЪТ ЗАХАРИЕВА: НЕ БЯГАМЕ ОТ ИЗБОРИ, ИМАМЕ СМЕЛОСТ ДА НАПРАВИМ ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

Автор: 5 GmediA 11:05, 15 август 2020
Източник: пресцентър МС

„Винаги се водим от това да бъдем обединена нация и народ. Не бягаме от избори и служебен кабинет”. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред Нова телевизия.

„В нашата предизборна програма още през 2017 г. поехме ангажимент да започнем дебат за нова Конституция и за свикване на Велико народно събрание. Темата за това какво още е необходимо да се направи като изменение във връзка със съдебната власт е от много години”, каза още тя.

В предишното Народно събрание имало кръгли маси, изменения в Конституцията и глава за съдебната власт, напомни Захариева. "Премиерът ни се обади, обсъждахме го около месец и половина дали това е добре да се направи и считаме, че това като искане отговаря на очакванията на хората. Никой не е посмял да го направи, а политиците яхват това", категоричен бе външният министър.

"Съдебната система трябва да отговаря на очакванията на хората. Процедурата не е проста – свикване на Велико народно събрание и преди това обсъждане. Винаги сме показвали, че имаме смелост да го направим. Не бягаме от тази отговорност, не бягаме от избори и служебен кабинет. Винаги се водим от това да бъдем обединена нация и народ“, заяви тя.

Според нея настоящата Конституция безспорно има своите достойнства. „Аз съм юрист, работила съм години по нея. Тя свърши своята работа. В същото време обаче, големите реформи, които обществото очаква, не могат да се случат с обикновено Народно събрание”, категорична бе Захариева.

Последни новини

Общо гласували: 32

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ МОН МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В УЧИЛИЩАТА?
Дори ми се струват прекалени
13 гласували / 40.63%
Да, напълно
11 гласували / 34.38%
Не, предпочитам дистанционно образование за децата си
7 гласували / 21.88%