ВИЦЕПРЕМИЕРЪТ ДОНЧЕВ: НЯМАМЕ НУЖДА ДА ПЕЧЕЛИМ ВРЕМЕ, ЗА НАС Е НАЙ-ИЗГОДНО ДА ИМА ИЗБОРИ ВЕДНАГА

Автор: 5 GmediA 11:12, 15 август 2020
Източник: пресцентър МС

Има нужда от промени в Конституцията, които са в правомощията на Велико народно събрание, а предложенията за промени, представени вчера от премиера Борисов, не са импровизация от началото на седмицата, а плод на няколко седмична подготовка и добър слух. Тази теза разви в студиото на БиТиВи вицепремиерът Томислав Дончев. Той дори обясни, че върху тази промени се работи вече от пет години и припомни, че в програмата на ГЕРБ от последните избори е записано "търсенето на консенсус за промени в основния закон и съдебна реформа".

Нямаме нужда да печелим време, каза още Дончев и подчерта, че оставането им в Министерски съвет от тук нататък е вреда. Чисто политически за нас е най-изгодно да има избори веднага, коментира вицепремиерът. Оставка обаче няма да се подаде – защото, по думите на Дончев, нищо няма да се промени.

"Предложенията ни са резултат от добрия ни слух", посочи Дончев, обяснявайки, че за един политик дори не е толкова важно да говори добре, а по-важно е да слуша и чува добре.

По думите на Дончев, в предишните години не е била събирана достатъчно парламентарна подкрепа за такива по-сериозни промени, а сега, според него и според ГЕРБ, има доста по-голям шанс. След предложенията на ГЕРБ всеки, който твърди, че няма нужда от подобни промени, ще трябва да се аргументира защо.

"Нужда от рестарт има. Безспорен факт е, че демокрацията е в криза. Голяма част от българските граждани нямат доверие на държавните институции. Една реорганизация на начина, по който функционира държавата, е шанс тя да започне да работи за тях", обясни Томислав Дончев. Той отхвърли обаче всякаква аналогия на предложенията на ГЕРБ с визията в годишната реч на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, който заяви нуждата от "рестарт на демокрацията".

Дончев е категоричен, че не би могъл да бъде следващия премиер на страната, тъй като е политически обвързан. Решението за правителството, което ще трябва да организира изборите за ВНС и ще управлява страната, ще се вземе от Народното събрание. "Моето мнение е, че правителството трябва да бъде надпартийно", каза още вицепремиерът и добави: "Би било чудесно да имаме решение за свикване на ВНС през ноември", посочи Дончев.

Томислав Дончев увери, че ГЕРБ не целят печелене на време във властта. Всяко оставане в Министерски съвет е вреда за ГЕРБ, тъй като за тях е най-изгодно да има избори веднага. Не подават оставка и остават в МС, защото едни избори сега не биха довели до никаква сериозна промяна, а само ще се сменят някои фигури и нюанси.

Иначе Томислав Дончев изказа личната си надежда в най-скоро време да възвърне гражданските си права и да може вече да протестира. Той призна, че кабинетът му в Министерски съвет е далеч по-неуютно място от някои от кръстовищата в страната.

Като отговор на репликата на Христо Иванов "как не ги е срам", Томислав Дончев заяви, че не чува нищо ново, а с Христо Иванов имат общата визия за търсенето на справедливост, а спорът е по отношение на технологията. Томислав Дончев отрече обвинението да са саботирали съдебната реформа преди 5 години, тъй като Христо Иванов като министър на правосъдието бил получил подкрепата на Министерски съвет.

Според Дончев действително има нужда от намаляване на броя на депутатите, дори и като аргумент за намаляване на разходите. "Колко от депутатите познавате и помните", запита вицепремиерът, който е убеден, че имаме нужда от ярки личности с персонални качество. Въпреки това той призна, че намаляването на количеството не винаги е шанс за качество.

Личната прогноза на Томислав Дончев е, че ни очаква време на протести поне една година. Но той се надява следващите избори да бъдат по-рано от март месец 2021 г.

Тагнато в: Томислав Дончев

Последни новини

Общо гласували: 32

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ МОН МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В УЧИЛИЩАТА?
Дори ми се струват прекалени
13 гласували / 40.63%
Да, напълно
11 гласували / 34.38%
Не, предпочитам дистанционно образование за децата си
7 гласували / 21.88%