СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ДАЗД: ПРЕДПАЗЕТЕ ДЕЦАТА ОТ ОКУПАТОРИТЕ И ВАНДАЛИТЕ!

Автор: 5 GmediA 17:01, 20 август 2020
Източник: Офнюз

На вниманието на председателя на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД)

Уважаема д-р Лилова,

В своето обръщение като председател на ДАЗД Вие заявявате: “Ако всички ние заедно си помагаме и показваме на децата какво е обич, справедливост, потенциал, можем да постигаме повече и да им осигурим не само едно щастливо детство, но и щастливо бъдеще.”

Напълно подкрепям казаното от Вас! И в същото време бих искала да изразя пред Вас моето възмущение и отвращение от психическото насилие над двете деца, оказали се на 17 август заедно с майка си в епицентъра на инцидент, белязан с насилие и бруталност от страна на т.н.протестиращи, които всъщност са арогантни и безидейни окупатори и вандали.

Нищо, абсолютно нищо не може да  извини или оправдае безподобното насилие над двете деца, пътуващи към дома си с тяхната майка. За жалост, те са изживели страшни моменти ( пищели са от страх и ужас!), които може трайно да се отпечатат в съзнанието им и да предизвикат ментални проблеми в бъдеще.

По повод грозния инцидент на кръстовището на столичния булевард “Ситняково”, българският дипломат и писател Юлиана Антонова, която от години живее в Япония, коментира: “ прави впечатление и голямата група подстрекатели и за двете страни;- първо с гневни думи, после с грозни епитети и накрая направо с омраза, бесилки и смърт...” и допълва какво се случва при подобни случаи в Япония: “Ако някой си позволи да чупи, да се изрепчи или атакува полицай, или част от стачкуващите да застанат на кръстовище и да попречат с това на трафика (пълен абсурд!), да се наруши спокойствието на останалите...моментално, в рамките на 3 минути ще бъде отведен от полицаи пред погледите на всички...”

Журналистката Надежда Ненова попита: “Моля за тълкувание - според Истанбулската конвенцията на кого е забранено да бие жени и да крещи на деца?

Само на законните съпрузи и бащи ли? И само у дома ли? Защото гледам, че ако е на улицата и от тълпа е ок.”

Като журналистка съм била свидетелка на случаи, в които и най-малкото посегателство над деца се наказва изключително строго! В Швейцария съседите и съгражданите имат задължението да докладват на властите, ако някой дори само изкрещи на непълнолетно момиче или момче. Във Великобритания законът не позволява децата да се снимат, да се заговарят и доскосват от чужди хора, не може да се публикуват имена и фотографии; всяка форма на психическо насилие се наказва строго, а физическоти насилие се наказва със затвор. В САЩ родителите отговарят пред закона за психическо и физическо насилие над родните им деца, а ако някой си позволи да тормози чуждо дете, върху него ще се стовари цялата строгост на закона.

Категорично не приемам обвиненията към майката, която просто е искала да отведе децата си у дома. Да, била е изнервена, а кой не би бил?!

Цяла България видя по телевизията и в социалните медии, че протестът много бързо се изроди във вандализъм, в тормоз над огромното мнозинство граждани.

Виновни за инцидента пред румънското посолство са т.н.лидери на протеста, които заразяват хората по улиците и кръстовищата с бруталност - някак логично от вулгарните крясъци и замерянето на публични сгради с яйца се стигна до насилие над майка с деца.

Уважаема д-р Лилова,

Моля Ви да направите всичко, предписано от Закона, за да бъдат наказани насилниците, предизвикали инцидента пред румънското посолство и довели до огромен стрес и психически травми две български деца.

Моля да помогнете на майката да бъде възстановено психическото равновесие на нейните деца и да бъдат минимализирани последствията от психологическата травма, преживяна заради агресията на т.н.протестиращи.

Благодаря Ви за вниманието!

С уважение:

Соня Колтуклиева

българска гражданка, майка, журналист, издател на Bilgaria-news и 5Gmedia

П.П. Известявам Ви, че ще публикувам това писмо в издаваните от мен медии и във Фейсбук. Ще очаквам Вашия отговор за мерките, които ще предприеме ДАЗД по конкретния случай и превантивно - да няма повече деца, пострадали от окупаторите и вандалите.

Последни новини

Общо гласували: 38

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ МОН МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В УЧИЛИЩАТА?
Да, напълно
15 гласували / 39.47%
Дори ми се струват прекалени
15 гласували / 39.47%
Не, предпочитам дистанционно образование за децата си
7 гласували / 18.42%