"СОВА ХАРИС": С НАЙ-ГОЛЯМО ДОВЕРИЕ СРЕД БЪЛГАРИТЕ СЕ ПОЛЗВА ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ. СЛЕД НЕГО СА ГЕН. МУТАФЧИЙСКИ И СЛАВИ ТРИФОНОВ

Автор: 5 GmediA 12:13, 31 август 2020

С най-голямо доверие сред българите се ползва президентът Румен Радев – 48,2%. Той среща и 33,9% недоверие.

Втори е председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, който получава 36,9% подкрепа и 42,6% недоверие.

На трето място е Слави Трифонов с 31%, следван от столичния кмет Йорданка Фандъкова – 26,4%.

Премиерът Бойко Борисов е на 7-мо място и получава 20,2% подкрепа. Пред него са вицепремиерът Томислав Дончев и председателят на „Изправи се.БГ“ Мая Манолова.

Това сочи проучване проведено от СОВА ХАРИС по поръчка на вестник «Труд» в периода 19 - 25 август 2020 г. сред 1000 български граждани. Изследването е реализирано по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента, съобщава бТВ.Партията на Слави Трифонов – „Има такъв народ“ стои най-добре по показател „доверие“ от всички други политически формации у нас. Тя получава 22,5% одобрение.

"Това се дължи на факта, че тази формация привлича симпатизанти от целия политически спектър. За превърщането на това благосклонно отношение в изборен резултат обаче в периода до изборите са необходими сериозни доказателства пред избирателите за политическа коректност и компетентност", отбелязват от "Сова Харис".

Всички останали партии в България получават под 20% одобрение.

След „Има такъв народ“, най-много доверие гражданите имат на БСП – 19,6%.

Трета идва партия ГЕРБ с 18,8% доверие и 70,5% недоверие. Формацията на премиера Бойко Борисов е следвана от гражданската платформа на Мая Манолова „Изправи се.БГ“, която получава 12,5% доверие.

„Демократична България“ се нарежда на 5-то място с 9,9% одобрение. След партията на Христо Иванов и Атанас Атанасов идва ВМРО с лидер Красимир Каракачанов. Формацията се ползва с 9,5% доверие сред допитаните граждани.

ДПС получава 7,7% доверие, сочат данните на „Сова Харис“.

В страната президентството е институцията с най-високо доверие в гражданите – 44,5%. МВР получава 27,2% подкрепа, а правителството – 19,3%.

Одобрението на прокуратурата е 16%, а това на съда – 11,9%.

Що се отнася до външните институции - най-много българите имат доверие на Европейския съюз – 52,4% и на НАТО – 30,9%.

 

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 4

Анкета

ТРЯБВА ЛИ ДА ИМА ИЗБОРИ 2 В 1 ПРЕЗ ЮНИ?
Да
4 гласували / 100%
Не
0 гласували / 0%
Не ме интересува
0 гласували / 0%