ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ПАРЛАМЕНТА УВЕРИ, ЧЕ ГЕРБЪТ НА НРБ ЩЕ БЪДЕ ПРЕМАХНА СКОРО ОТ ФАСАДАТА НА БИВШИЯ ПАРТИЕН ДОМ

Автор: 5 GmediA 10:09, 2 септември 2020
Източник: БГНЕС

Народното събрание откри десетата си пленарна сесия в новата пленарна зала „Света София“ в бившия Партиен дом.

Гербът на Народна република България върху фасадата на сградата, където ще работят депутатите от тази есен, ще бъде премахнат скоро, увери председателят на парламента Цвета Караянчева в началото на днешното заседание, предаде БНР.

Председателят подчерта, че това се е оказало конструктивно много сложно и твърде скъпо, но увери, че този нежелан символ от времето на социализма скоро няма да го има върху фасадата. „Ако не по времето на настоящето Народно събрание, на следващото“, смята тя.

„Това преместване беше дълго обсъждано и трудно осъществено. Чисто емоционално за повечето от нас бе тъжна раздяла с историческата сграда на парламента от 1884 с нейната красота, скромност и липса на помпозност. Погледната отвън, настоящата сграда е всичко друго, но не и скромна“, подчерта Караянчева и допълни, че най-неоспоримото нейно предимство е, че предлага далеч по-голяма работна площ.

„Не сградите, не тухлите, мраморът или бетонът определят качеството на работа на един парламент. Определят го хората“, заяви тя пред депутатите.

Последни новини

Общо гласували: 2

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПРЕКАРАТЕ ЛЯТНАТА СИ ПОЧИВКА?
На родното Черноморие
1 гласували / 50%
Няма да почивам това лято
1 гласували / 50%
На море в чужбина
0 гласували / 0%