ФОРМУЛА 1 БЕЗ КВАЛИФИКАЦИИ ПРЕДИ СЪСТЕЗАНИЕ!?

Автор: 5 GmediA 12:58, 9 септември 2020

Развитието на Гран при на Италия е показателно за това, че обърната стартова решетка може да допринесе за интересни състезания, смята управляващият спортните въпроси във Формула 1 Рос Браун. Идеята бе обсъждана преди началото на сезон 2020, но Мерцедес я блокира и не се осъществи. Две коли за сигурност и спиране на надпреварата на Монца разбъркаха реда в колоната и доведоха до шокираща победа на Пиер Гасли (Алфа Таури).

Ръководството на Формула 1 готви изцяло нов формат, който цели да замени и евентуално премахне квалификациите преди състезанията. В момента пилотите преминават през три квалификационни сесии преди всеки старт, а Рос Браун, който има опит в някои от най-успешните отбори в историята и в момента е директор на F1, потвърди за това. 

Идеята е спринтово състезание с обърната решетка да замести сегашните квалификации. Става дума за надпревара, която започва със стартова решетка, която е в обратния ред на генералното класиране. Той добави, че така отборите ще трябва да използват различни настройки и даде за пример, че в момента "Мерцедес" се цели в най-бърза обиколка и контрол от първото място, а ако трябва да изпреварват всички, стратегията им ще трябва да претърпи промени.

Шефът на "сребърните стрели" Тото Волф обаче не е привърженик на подобна опция и е категорично против такъв план, защото според него така умишлено ще бъде ощетяван най-бързия автомобил.

Според настоящите правила подобна промяна в регламента изисква единодушно съгласие на отборите. Това ще се промени с влизането в сила на новия договор Конкорд.

 

Тагнато в: Формула 1

Последни новини

Общо гласували: 37

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ МОН МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В УЧИЛИЩАТА?
Дори ми се струват прекалени
15 гласували / 40.54%
Да, напълно
14 гласували / 37.84%
Не, предпочитам дистанционно образование за децата си
7 гласували / 18.92%