НОРВЕЖКИ ДЕПУТАТ НОМИНИРА ПРЕЗИДЕНТА ТРЪМП ЗА НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА МИР

Автор: 5 GmediA 17:03, 9 септември 2020
Източник: Дейли мейл

Президентът Доналд Тръмп е номиниран за Нобелова награда за мир за 2021 г. за посредничеството му за постигане на мир между Израел и Обединените арабски емирства.

Той беше номиниран от Кристиан Тибринг-Джедде, свръхконсервативен член на норвежкия парламент, който похвали Тръмп за усилията му за разрешаване на конфликти в световен мащаб.

Тибринг-Джедде, имиграционен скептик, номинирал Тръмп през 2018 г. заради срещата му с Ким Чен-Ун в Сингапур, твърди, че не е свързан с президента.

Настоявайки, че не е привърженик на Тръмп, той казва пред Fox News: „Мисля, че президентът на САЩ е направил повече опити за създаване на мир между нациите, отколкото повечето други номинирани за наградата за мир“.

„Хората, които получиха наградата за мир през последните години, направиха много по-малко от Доналд Тръмп. Например Барак Обама не направи нищо“, допълва депутатът.

Според него администрацията на Тръмп заслужава да бъде отличена за ролята си в установяването на мирни отношенията между ОАЕ и Израел.

Вторият му опит за номиниране на Тръмп изглежда толкова обречен, колкото и първият: През 2020 г. официално има 318 кандидати за Нобелова награда за мир според официалния уебсайт на организацията, а номинации може да подаде всеки, който отговаря на критериите на Нобеловия комитет.

Решението за това кой печели се взима от петчленния комитет за Нобелова награда, който е избран в съответствие със състава на норвежкия парламент; Партията на Tybring Gjedde не е представена в него.

Това обаче не попречи на Тръмп да се похвали в Twitter с номинацията.

Последни новини

Общо гласували: 32

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ МОН МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В УЧИЛИЩАТА?
Дори ми се струват прекалени
13 гласували / 40.63%
Да, напълно
11 гласували / 34.38%
Не, предпочитам дистанционно образование за децата си
7 гласували / 21.88%