ХЕНРИ КИСИНДЖЪР: ТРУДНО Е ДА ИМА СВЕТОВЕН РЕД БЕЗ ИГРАЧ КАТО РУСИЯ

Автор: 5Gmedia , 15:58, 26 март 2019

Ветеранът на американската дипломация, Хенри Кисинджър, каза в интервю за ТАСС какъв трябва да бъде новият световен ред и през какво трябва да преминат Русия и САЩ.
„ Струва ми се, че в момента нашите отношения са в по-замразено състояние, защото няма последователен и систематичен диалог. Но се надявам, че ситуацията ще се подобри и ще успеем. Ситуацията е различна по време на периода на конфронтация, по време на Студената война. След това в дневния ред беше задачата за облекчаване на конфронтацията. Сега задачата е да се създаде нов световен ред и в процеса на неговото създаване трябва да участват всички държави, с убеждението, че ще има място за всички тях в този световен ред“, каза Кисинджър.
Той подчерта, че подкрепя основните интереси и позиции на САЩ, „но Русия е велика страна с голяма история и за мен е трудно да си представя международен ред, в който Русия няма да бъде сред основните играчи.

Това е целта. Русия и Съединените щати трябва да проявят взаимно уважение и да продължат сътрудничеството си. Ще ни отнеме много време, докато успеем. Но винаги трябва да помним тази цел“, смята дипломатът.

Той препоръча на своите колеги, които сега започват дипломатическата си кариера, да се опитат да си поставят цели и да решат най-неотложните проблеми в отношенията между страните, като в същото време следват дългосрочните си цели.

 

Видео

Последни новини

Общо гласували: 6

Анкета

БИХТЕ ЛИ ПОСЕТИЛИ РЕСТОРАНТ ИЛИ БАР НА ЗАКРИТО?
Да, мисля че няма от какво да се притеснявам
4 гласували / 66.67%
По-скоро не, няма да се чувствам комфортно
2 гласували / 33.33%
Не, може да се заразя
0 гласували / 0%