БРИТАНСКИЯТ ПРЕМИЕР ДЖОНСЪН НАРЕЧЕ ЕС „ЗАПЛАХА ЗА ИКОНОМИЧЕСКАТА И ТЕРИТОРИАЛНА ЦЯЛОСТ НА ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО“

Автор: 5 GmediA 14:28, 12 септември 2020
Източник: Reuters

Британският премиер Борис Джонсън призова депутатите от неговата Консервативна партия да подкрепят плана му за промени в някои части на подписаното през  януари Споразумение за Брекзит. В подкрепа на това си искане в статия във в. „Дейли телеграф“ Джонсън обвинява ЕС, че подготвя „хранителна блокада“ и изолиране на Северна Ирландия.

В статия за в. "Дейли Телеграф" Джонсън пише, че позицията на ЕС оправдавала въвеждането на ново законодателство от неговото правителство за пренаписване на договора за излизане от ЕС - законопроект, който предизвиква дълбока тревога сред собствените му депутати.

Преговорите между Лондон и Брюксел за бъдещи търговски отношения са в задънена улица. При липса на сделка до края на тази година, когато Брекзит започва в пълна степен, Джонсън заяви, че ЕС се стреми към "екстремно тълкуване" на правилата за Северна Ирландия.

„Трябва да кажа, че никога не сме си представяли, че ЕС ще иска да използва договор, постигнат на добра воля, за да блокира или откъсне една част от Обединеното кралство“, пише Джонсън.

Късно снощи чрез приложението за видеоконференции Zoom премиерът разговаря с около 250 депутати-консерватори и пламенно ги призова да подкрепят Законопроекта за вътрешния пазар, защото „той е жизненоважен да се попречи на субект от чужбина да получи власт да разкъса страната“.

ЕС заплаши Лондон със съд, ако реши да гласува проектозакона. Правителството смята, че суверенният британски парламент е в пълното си право да гласува мярка, дори тя да е в нарушение на международни норми, стига да е в национален интерес.

Последни новини

Общо гласували: 18

Анкета

БИХТЕ ЛИ СИ ПОСТАВИЛИ ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19?
Не
10 гласували / 55.56%
Да, категорично
6 гласували / 33.33%
Все още не съм решил(а)
2 гласували / 11.11%