ДЕБАТЪТ ЗА БРЕКЗИТ: ДАЛИ ПЕТИЦИЯТА С НАД 5.6 МИЛИОНА ПОДПИСА ИЗОБЩО ЩЕ ИМА ЗНАЧЕНИЕ

Автор: 5 GmediA 19:49, 26 март 2019
Източник: EPA

Повече от 5 милиона граждани на обединеното кралство се подписаха под петицията призоваваща правителството да спре активирането на член 50 от Лисабонския договор. Това е най-популярната петиция, която някога е представяна на уебсайта на британския парламент - и историците казват, че това е най-голямата петиция до парламента в историята.

Но правителството изключи отмяната на Brexit и отхвърли предишната петиция за втори референдум. Това е най-популярната петиция, която някога е помествана на уебсайта на британския парламент. Историците допълват, че това е най-голямата петиция до парламента изобщо в историята. Но правителството категорично отхвърля възможността за отмяната на Brexit, както и предишната петиция за втори референдум.

Депутатът Андреа Лийдс от Камарата на общините, омаловажава петицията, заявявайки, че подписалите я са много по-малко от 17,4 милиона души, които гласуваха за напускане на ЕС по време на референдума през 2016 г.

Стои въпросът дали петициите някога постигат ли нещо - и има ли някакъв смисъл да се подпише?

"Петициите сами по себе си не правят нищо, но те могат да бъдат много ценен инструмент за промяна", казва Кристина Лестън-Бандейра, професор по политика в Университета в Лийдс, специализирана в петиции и обществена ангажираност. Всичко се свежда до това как хората „използват петицията, за да окажат натиск върху своите представители“.

Справедливо е да се каже, че не всички от 5,6 милиона души, които стоят зад петицията "Отмяна на член 50", очакват правителството изведнъж да се съгласи Великобритания да остане в ЕС. Но тенденцията хората да подписват петиции, които не очакват да успеят, не е нова. Вместо това много от тях са подписали петицията „от чувство за дълг и себеизразяване“ и „да изпълнят собственото си лично чувство за отговорност“. Те "се надяват, че ще привлекат вниманието [към въпроса] и ще изиграят роля в изместването на динамиката", казва д-р Ричард Хюзи, историк от университета в Дърам.

Как тези тенденции се отнасят към настоящата петиция за оставане в ЕС?

"Проблемът с това е много разделителен - не бих се изненадала, ако противопоставяща се петиция събира подписи, докато говорим", коментира професор Лестън-Бандейра. Тя обаче смята, че петицията все пак е "вероятно да окаже натиск" и "да формира дискурса" в разговора с правителството. "Тя няма да постигне отмяната на член 50 сама по себе си, но това е друг показател, както и масовия протест в събота, който депутатите и правителството ще вземат под внимание."

Милионите хора, които подписаха петицията, не са същите хора, които ще гласуват. Според нея трябва да се има предвид, че всички жители на Великобритания могат да подпишат петицията, независимо дали имат право да гласуват или не.

Тагнато в: брекзит , петиция

Последни новини

Общо гласували: 4

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
4 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%