БРИТАНСКИЯТ ПРЕМИЕР ДЖОНСЪН ПРОКАРА В ПАРЛАМЕНТА ЗАКОНОПОРЕКТА, ЗАОБИКАЛЯЩ СДЕЛКАТА ЗА БРЕКЗИТ

Автор: 5 GmediA 10:33, 15 септември 2020
Източник: EPA

Британският премиер Борис Джонсън спечели снощи първият от няколкото вота в парламента по предложения от него проектозакон за вътрешния пазар, който обаче нарушава сделката за Брекзит с ЕС, предаде Ройтерс. Правителството спечели гласуването в парламента, като законопроектът бе подкрепен от 340 депутати. Срещу него гласуваха 263 депутати и така мнозинството бе от 77 гласа.

Законопроектът преминава във фаза на обсъждане в парламентарните комисии. Британското правителство също призна, че с приемането на законопроекта могат да бъдат нарушени част от задълженията, поети при сключването на сделката с Брюксел за излизане от Европейския съюз, отбелязва "Ройтерс". Джонсън обаче коментира, че това е необходимата правна защита на отношенията между Великобритания и Северна Ирландия. Това е застрахователна полица, за която той се надява, че никога няма да бъде използвана, ако бъде постигнато споразумение с Брюксел.

Законопроектът за вътрешния пазар определя начина, по който търговията в Обединеното кралство ще работи веднъж извън единния пазар и митническия съюз на ЕС. Текстът противоречи на една от основните уговорки в споразумението с Брюксел - тази за преноса на стоки между Ирландия и Северна Ирландия. За двете страни е важно границата между тях да остане отворена заради политическите напрежения и сблъсъци, приключили едва преди двадесет години; но след Брекзит тя ще бъде външна граница на ЕС и това изисква наличието на митнически проверки на преминаващите през нея стоки.

Протоколът за Северна Ирландия в споразумението урежда този въпрос и избягва създаването на твърда граница. Той предвижда тя да продължи да прилага митническите правила и стандартите за стоки на единния пазар, като така няма да има нужда от проверки по границата с Ирландия. Това означава обаче, че проверки ще трябва да има на стоките, преминаващи в Северна Ирландия от Англия, Шотландия и Уелс.

Законопроектът на Джонсън обаче ще даде на Великобритания възможност да не спазва условията за пренос на стоки и да променя или интерпретира по различен начин европейските правила за "държавна помощ" и субсидии за северноирландските компании. Великобритания иска да няма нови проверки на стоките, движещи се от Северна Ирландия към останалата част от кралството след напускането на единния пазар и Митническия съюз на 1 януари. С новото законодателство властите ще намалят бюрократичната тежест или изцяло ще я премахнат.

Последни новини

Общо гласували: 18

Анкета

БИХТЕ ЛИ СИ ПОСТАВИЛИ ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19?
Не
10 гласували / 55.56%
Да, категорично
6 гласували / 33.33%
Все още не съм решил(а)
2 гласували / 11.11%