ТРЪМП ПРЕДУПРЕДИ ИРАН ДА НЕ ОПИТВА ДА ОТМЪЩАВА ЗА СЮЛЕЙМАНИ

Автор: 5 GmediA 13:32, 15 септември 2020
Източник: Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се закани на всяко нападение на Иран да бъде отговорено с "1000 пъти по-голям магнитуд". Той отправи заплахата след публикуване на информация, че Ислямската република планира да си отмъсти за убийството на топ генерала Касем Сюлеймани, който бе убит при удар с американски безпилотен самолет в Ирак през януари тази година, информира AFP.

"Политико" информира, позовавайки се на източници, че Иран подготвя заговор за убийството на американския посланик в ЮАР преди президентските избори през ноември.  "Според медийна информация Иран може би планира убийство, или друга атака, срещу САЩ в отговор на убийството на терористичния лидер Солеймани", написа Тръмп в "Туитър".

През януари американски безпилотен самолет уби Солеймани в Багдад. Вашингтон настоява за удължаване на оръжейното ембарго срещу Ислямската република, което започва да изтича през октомври, както и връщане на санкциите на ООН.

Държавният секретар Майк Помпео отказа да коментира директно информацията за планираното покушение срещу Лана Маркс, посланика на САЩ в ЮАР, който е близък съюзник на Тръмп. Но Помпео заяви пред Фокс нюз, че Ислямска република Иран организира покушения по целия свят. Те, по думите му, са убивали хора в Европа и по други краища на света, което е недопустимо.

Говорител на иранското външно министерство отхвърли медийната информация като "безпочвена" и част от методи за създаване на антииранска атмосфера на международната сцена.

Последни новини

Общо гласували: 32

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ МОН МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В УЧИЛИЩАТА?
Дори ми се струват прекалени
13 гласували / 40.63%
Да, напълно
11 гласували / 34.38%
Не, предпочитам дистанционно образование за децата си
7 гласували / 21.88%