БАБХ ЗАПОЧВА ВАКСИНАЦИИТЕ НА ДИВИТЕ ЛИСИЦИ

Автор: 5 GmediA 20:20, 15 септември 2020

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършва ваксинация на лисиците срещу бяс в 23 области на страната. Специално оборудвани самолети ще разпръснат над 1 млн. примамки от въздуха, а в нелетателните зони ваксините ще бъдат заложени ръчно. Кампанията стартира от летищата Балчик, област Добрич и Приморско, област Бургас и ще продължи до края на месец септември, в зависимост от атмосферните условия.

Това е първата ваксинационна кампания на лисиците срещу бяс за 2020 г. и ще се проведе върху 50-километрова зона по северната, западната и южната сухопътна граница на страната и в 20 км по поречието на река Дунав.

Специално оборудвани самолети ще започнат от 29 април да разпръскват над 1 млн. примамки от въздух, като няма да се засяга водоемите и населените места. Край АЕЦ "Козлодуй" и София примамките ще се разпръскват ръчно.

Ваксиналните примамки са с формата на кубче и специфична миризма, която привлича хищниците. На един квадратен километър се изхвърлят по 25 примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра. Ветеринарните лекари препоръчват да не бъдат пипани с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на обвивката, ваксината може да бъде опасна за човешкото здраве.

При контакт с примамките е добре да се извърши консултация с лекар. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви животни. Препоръчително е домашните животни да се държат затворени или на повод, за да не приемат примамките.

Последни новини

Общо гласували: 136

Анкета

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ ПАРТИЯТА НА СЛАВИ ТРИФОНОВ ДА СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО?
Надявам се да успее
65 гласували / 47.79%
Не
61 гласували / 44.85%
Да
9 гласували / 6.62%